Spoločnosť 17. júl 2017

Liou Siao-po: Hlas svedomia, ktorý po desaťročia bojoval proti útlaku

Hermann Aubié
Hermann Aubié
„Nepoddávať sa nenávisti, mentalita nepriateľstva otravuje srdcia a mysle,“ tak znie odkaz zomrelého čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier.
„Nepoddávať sa nenávisti, mentalita nepriateľstva otravuje srdcia a mysle,“ tak znie odkaz zomrelého čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Hermann Aubié

Liou Siao-po: Hlas svedomia, ktorý po desaťročia bojoval proti útlaku
Demonštranti v Hongkongu počas pochodu 15. júla 2017 na počesť Liou Siao-poa, ktorému čínsky režim nedovolil vycestovať. Foto: TASR/AP

Len niekoľko týždňov po tom, ako mu koncom mája 2017 diagnostikovali rakovinu pečene v neskorom štádiu, svet obletela správa, že najvýznamnejší čínsky disident Liu Siao-po zomrel vo veku 61 rokov v nemocnici v severovýchodnej časti Číny, kde sa narodil. Ako napísala poetka Tang Danhong, odišiel ako „nevinný väzeň do večného svetla“. Je smutné stráviť svoje posledné dni pod zámkom na nemocničnom lôžku pre človeka, ktorý väčšinu svojho života bojoval za slobodu.

Hoci som nikdy nemal možnosť sa s Liouom osobne stretnúť, cítim sa, akoby som stratil niekoho veľmi blízkeho, akoby si jeho smrť vzala časť zo mňa. Kým bol väznený vo väznici Jinzhou, snažil som sa lepšie pochopiť, o čom bol jeho zápas za ľudské práva a čo si za ten čas myslel o dianí v Číne a vo svete.

Nedávno som sa snažil predstaviť si jeho prekvapenie, keď by po svojom prepustení v roku 2020 uvidel mladého Francúza (mňa), ktorý by sa pred ním zjavil so žiadosťou napísať o ňom knihu. Chcel som s ním hovoriť o toľkých veciach. Je mi ľúto, že už na to nebudem mať príležitosť.

Žiť v pravde

Ako pre študenta, ktorý sa na začiatku 20. storočia zamiloval do Číny a zhltol stovky kníh a článkov o tejto krajine, bolo pre mňa veľkým osvietením čítať Liouove kritické analýzy čínskej politiky a spoločnosti. Jeho diela ma nútili spochybňovať moje predpoklady a odúčať sa od mnohých falošných príbehov z čínskej kultúry a histórie, ktoré som považoval za potvrdené.

Pri pohľade z diaľky môže byť ťažké pochopiť, ako taký krehký človek ako Liou, ktorý používal iba pero pri písaní článkov a zbieral podpisy pod verejné listy, môže priťahovať toľkú krutosť čínskeho režimu.Zdieľať

Vďaka nemu som mal radosť z učenia sa čínskeho jazyka. Na rozdiel od ťažkého a dreveného jazyka čínskej byrokracie bol ten Liouov prirodzenejší a jeho argumenty boli intuitívnejšie, čo sa týka vyjadrenia spoločných ľudských skúseností a snáh o univerzálne hodnoty.

Pomocou morálnej zrelosti a dôstojnosti jeho diela som si tiež uvedomil, ako by sme mali žiť a konať v každodennom živote, že treba načúvať svojmu svedomiu a odmietať lži. Liou predovšetkým zdôrazňoval potrebu odučiť sa od „mentality nepriateľstva“, ktorú čínske štátne orgány neprestajne podnecujú neustálou propagandou o „nepriateľských silách“ snažiacich sa „rozdeliť Čínu“ alebo „šíriť chaos“. Je to falošný pohľad na svet, ktorým režim iba zdôvodňuje svoj útlak.

Liouovi priatelia mi hovorili o jeho osobnej integrite a autenticite a o mnohých iniciatívach solidarity, ktoré organizoval, keď napriek nebezpečenstvu odplaty zo strany nepredvídateľného štátneho aparátu žiadal prepustenie prenasledovaných spoluobčanov.

Na svojom súdnom procese v decembri 2009 Liou s pokojom a výrečnosťou potvrdil to, čo zastával 20 rokov predtým počas demokratických protestov na Námestí Tchien-an-men: „Nemám žiadneho nepriateľa, necítim žiadnu nenávisť.“ Napriek tomu s ním režim naďalej zaobchádzal ako s najväčším nepriateľom štátu a odsúdil ho na 11 rokov väzenia. Bezohľadne zadržiaval aj jeho manželku Liu Xia a v inom vykonštruovanom procese odsúdil na 11 rokov aj jeho brata Liu Hui.

Na snímke zo 6. decembra 2012 manželka čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poa drží ich spoločnú fotografiu počas rozhovoru v Pekingu. Foto: TASR /AP

Nepoddať sa

Liou po tri desaťročia vytrvalo bojoval za slobodnejšiu Čínu a vrhol sa do boja za ľudské práva, v ktorom on a jeho manželka trpeli a obetovali svoju slobodu za slobodu iných. Pri pohľade z diaľky môže byť ťažké pochopiť, ako taký krehký človek ako Liou, ktorý používal iba pero pri písaní článkov a zbieral podpisy pod verejné listy, môže priťahovať toľkú krutosť čínskeho režimu. Režimu, od ktorého dnes Západ očakáva vedenie v boji proti globálnemu otepľovaniu a za slobodný obchod.

Obraz Liouových posledných dní je dôkazom krutosti čínskeho režimu. Ale aj keď by nás Liouov osud mohol viesť k nenávisti voči čínskej vláde, dúfam, že nezabudneme na jeho odkaz spočívajúci v dôležitosti nepoddávania sa nenávisti. Mentalita nepriateľstva otravuje srdcia a mysle. Je to univerzálne posolstvo, ktoré sa dá veľmi dobre použiť v západnom svete, kde rastie xenofóbia.

Vzhľadom na to, koľko úsilia stále vynakladá čínsky režim na zbavenie sa jeho dedičstva a na umlčanie jeho manželky, je teraz čas podniknúť okamžité kroky na uistenie sa, že jeho manželka a brat majú slobodu pohybu.Zdieľať

Svet prišiel o vzácnu myseľ, no svojimi slovami a konaním môžeme zabezpečiť, že jeho „trvalý duch slobody“ nezomrie s ním. Vzhľadom na to, koľko úsilia stále vynakladá čínsky režim na zbavenie sa jeho dedičstva a na umlčanie jeho manželky, je teraz čas podniknúť okamžité kroky na uistenie sa, že jeho manželka a brat majú slobodu pohybu.

Teraz viac ako kedykoľvek predtým musí medzinárodné spoločenstvo rozhorčene protestovať proti orwelovskej brutalite Si Ťin-pchingovej vlády. Musí prejaviť plnú podporu všetkým čínskym väzňom svedomia a ich rodinám a uistiť sa, že raz budú slobodne žiť v láske a vzájomnej pomoci bez toho, aby boli v strachu a utrpení vyháňaní do exilu.

Bol by to najlepší spôsob, ako zabezpečiť, že akékoľvek kruté boli posledné Liouove roky, jeho úsilie budovať demokratickú budúcnosť Číny nebolo zbytočné.

Pôvodný text: Liu Xiaobo: a voice of conscience who fought oppression for decades. Uverejnené so súhlasom The Conversation, preložil L. Obšitník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0