Svet kresťanstva 03. máj 2017

Republikáni napísali Trumpovi. Chcú od neho viac výhrady vo svedomí

Adam Takáč
Adam Takáč
Návrh zákona, ktorý umožní slobodné uplatňovanie výhrady vo svedomí, mal Donald Trump na stole už vo februári. Jeho zamrznutie majú mať na svedomí Trumpova dcéra Ivanka a jej manžel Jared Kushner.
Návrh zákona, ktorý umožní slobodné uplatňovanie výhrady vo svedomí, mal Donald Trump na stole už vo februári. Jeho zamrznutie majú mať na svedomí Trumpova dcéra Ivanka a jej manžel Jared Kushner.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Republikáni napísali Trumpovi. Chcú od neho viac výhrady vo svedomí
Americký prezident Donald Trump s dcérou Ivankou kráčajú po areáli Bieleho domu. Foto - TASR/AP

Viac ako päťdesiat členov amerického Kongresu napísalo list prezidentovi Donaldovi Trumpovi, v ktorom ho žiadajú o zákonné nariadenie zabezpečujúce ochranu náboženskej slobody v krajine. List nebol oficiálne zverejnený, jeho text však získal USA Today.

„Píšeme, aby sme vyjadrili svoju podporu pre okamžité výkonné kroky zaisťujúce náboženskú slobodu pre všetkých Američanov a s odhodlaním spolupracovať s vami na doplňujúcich právnych predpisoch,“ uvádzajú v liste republikánski zákonodarcovia.

Návrh týkajúci sa ochrany náboženskej slobody, ktorý unikol do amerických médií, mal Trump na stole už začiatkom februára. Neskôr sa objavili informácie, že jeho stopnutie mali na svedomí Trumpova dcéra Ivanka a jej manžel Jared Kushner, ktorí pre amerického prezidenta pracujú a žijú priamo v Bielom dome.

Autori listu teraz Trumpovi pripomínajú jeho sľub z obdobia prezidentskej kampane a chcú, aby podpísal zákon „chrániaci náboženskú slobodu miliónov Američanov, ktorá bola za posledných osem rokov v ohrození“.

Podstatou zákona je slobodné uplatňovanie výhrady vo svedomí, ktoré by nebolo sankcionované ako v čase Obamovej vlády. V súvislosti s tým sa často spomína tzv. antikoncepčný mandát (contraception mandate), ktorý je súčasťou Obamovej kontroverznej reformy zdravotného poistenia (Obamacare).

Antikoncepčný mandát ukladá poskytovateľom zdravotného poistenia povinnosť preplácať služby a prostriedky, ktorých užívanie ide proti svedomiu kresťanov a členov iných vierovyznaní. Ide napríklad o sterilizácie a antikoncepciu vrátane niektorých prostriedkov vyvolávajúcich potrat. Autori listu žiadajú zrušenie tohto mandátu.

„Sloboda zohľadňujúca svedomie, vieru a hlboké morálne presvedčenie je v srdci identity našej krajiny,“ hovorí jeden zo signatárov listu, republikán Randy Hultgren.

Prečítajte si aj
Trump a biskupi: tri nariadenia, dve emócieZdieľať

Zákon by mal takisto zlepšiť situáciu škôl, súkromných firiem či kresťanských zariadení, ktoré za manželstvo považujú len zväzok medzi mužom a ženou. „Nariadenie by malo ujasniť, že náboženská sloboda prináša nielen viac slobody vo vyznávaní viery, ale zahŕňa aj možnosť konať podľa vlastného presvedčenia,“ konštatovali začiatkom tohto roka aj americkí katolícki biskupi.

Portál Catholic News Agency pri príležitosti 100 dní Trumpovej vlády napísal, že americkí katolíci a cirkevní predstavitelia majú z nového prezidenta zmiešané dojmy. Jeho postoje v pro-life témach vnímajú ako víťazstvo a začiatok novej éry, rovnako vyzdvihujú zrušenie tzv. kúpeľňového zákona či výber sudcu Najvyššieho súdu Neila Gorsucha, ktorý nahradil zosnulého Antonia Scaliu. Menej pozitívne však hodnotia Trumpovu migračnú politiku a väčšie očakávania majú aj v otázke náboženskej slobody.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0