Rodina 28. apríl 2017

Môže dlhá materská za nízku pôrodnosť? Političky reagujú (Anketa)

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Tri političky o tom, či trojročná rodičovská dovolenka môže za zlý demografický vývoj na Slovensku a čo by sme mali zmeniť.
Tri političky o tom, či trojročná rodičovská dovolenka môže za zlý demografický vývoj na Slovensku a čo by sme mali zmeniť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Môže dlhá materská za nízku pôrodnosť? Političky reagujú (Anketa)

Na Postoji sme otvorili diskusiu k téme „dlhej“ rodičovskej dovolenky na Slovensku. Na ministerstve práce sa tento týždeň prerokuvával jasličkový zákon, ktorý čaká na novelu a mal by platiť od 1. januára 2018. Má uľahčiť fungovanie, vznik a podporu jaslí a materských centier.

Na druhej strane vznikla ako reakcia iniciatíva Mama je naj, nie jasle, ktorej iniciátorky verejne žiadajú, aby štát prestal podporovať jasle. Namiesto toho by mal podľa iniciatívy čo najviac podporovať domácu starostlivosť o deti a kapacity v materských školách pre deti od 3 rokov.  

Trom političkám, ktoré sa aktívne venujú témam rodinnej politiky, sme preto položili otázku: Aký ma podľa nich trojročná rodičovská dovolenka vplyv na demografiu a čo by rodinám v tomto smere pomohlo? 

Anna Verešová, poslankyňa NRSR, OĽANO-NOVA, členka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny

Za nízkou pôrodnosťou na Slovensku stojí veľa faktorov. Máme síce najdlhšiu materskú a rodičovskú dovolenku (stojím za ich zachovanie), ale ak chceme niečo (konečne) robiť pre zvýšenie pôrodnosti, je najvyšší čas prijať čo najväčšie množstvo opatrení na podporu rodičovstva. Áno, myslím tým aj nástroje na zosúladenie rodiny a práce, teda napríklad skrátené úväzky či miesto v škôlke aj v jasliach, ale aj možnosť použitia príspevku na starostlivosť o dieťa pre starých rodičov či iných príbuzných.

Taktiež je potrebné finančne zvýhodniť materstvo a dať daňové úľavy rodičom. Dnes už totiž aj ekonómovia hovoria viac o demografickej kríze ako o HDP. Sme na hranici depopulácie, úbytku obyvateľstva, navyše spojeného so starnutím obyvateľstva.

Otázka teda nestojí, ktorý nástroj podpory, pretože odpoveď znie: všetky. Všetky možné druhy opatrení „šité“ na mieru každej mame a otcovi starajúcich sa o deti. Takže aj miesto v jasliach, ale napríklad aj rodičovská dovolenka až do päť rokov dieťaťa s možnosťou flexibilného si rozvrhnutia poberania rodičovského príspevku.

Nechajme na otcoch a mamách, čo si vyberú. A rešpektujme to bez uštipačných alebo poučujúcich komentárov. Som presvedčená, že ani jeden zodpovedný rodič neurobí niečo, čo by poškodilo jeho dieťaťu. 

Počas môjho prvého roka v politike sme spolu s kolegami v hnutí OĽANO-NOVA vypracovali  viaceré návrhy zákonov v prospech rodín. Aj keď nám tieto návrhy koalícia neschválila, neskôr si niektoré osvojila, čomu sa úprimne tešíme.

Renáta Ocilková, KDH, členka Výboru pre rodovú rovnosť pri Rade vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť 

Štatistické údaje, ktoré máme k dispozícii, nevypovedajú priamo o korelácii medzi dĺžkou materskej dovolenky a odhodlanosťou k väčšiemu počtu detí. To však neznamená, že by trojročná materská odrádzala od detí. 3-ročná materská „dovolenka“ nie je totiž povinnosť, ale možnosť.

Môže a nemusí sa využiť. Dokonca sa môže využiť v kombinácii s prácou. Len nedávno to tak nebolo, žena počas materskej nemohla mať žiadny príjem, ináč by prišla o rodičovský príspevok. 

Dĺžka materskej dovolenky podľa mňa neovplyvňuje kvantitu našich detí, ale kvalitu. Keď je mamám umožnené byť s dieťaťom do troch rokov, máme nádej, že nám vyrastú emocionálne, fyzicky aj psychicky stabilnejšie osobnosti, ako keby museli byť odtrhnuté od mamy v dvoch rokoch či v 18 mesiacoch. Takže 3-ročná materská je určite jedna obrovská devíza, ktorú máme, a mala by byť ponechaná (aj s možnosťami predĺženia). 

Simona Petrík, poslankyňa NRSR, nezaradená, členka výboru pre kultúru a médiá

Do rozhodovania o tom, či bude mať rodina ešte ďalšie dieťatko, vstupuje mnoho premenných. Trojročnú rodičovskú dovolenku nemôžeme považovať za vinníka nízkej pôrodnosti. Môže však mať obmedzený vplyv v niektorých prípadoch. Ak totiž rodina nechce prísť o peniaze od štátu a zároveň chcú rodičia využiť celé tri roky rodičovskej, tak narodenie dieťatka plánujú po troch rokoch.

Príroda si však robí svoje. Mať dve, tri či štyri deti sa nakoniec z biologických dôvodov nemusí podariť. Do rozhodovania vstupujú aj aspekty pracovného života – zostať doma 6 či 9 rokov znamená veľmi náročný návrat do zamestnania. Aj to bolo jedným z dôvodov, prečo som navrhla zavedenie flexibilného rodičovského príspevku. Ak by sa rodina rozhodla vyčerpať si ho skôr – za dva roky, tak celková suma by sa rozrátala na dva roky. Dosiahla by sa tak rodičovská takmer vo výške čistej minimálnej mzdy. Rodina by na tom bola finančne o trochu lepšie a bolo by finančne výhodné mať dieťa každé dva roky.

Podporujem zachovanie rodičovskej dovolenky v momentálnej štedrej dĺžke ako jednu z možností. Vysvetlím prečo. Je mnoho rodičov, ktorí chcú zostať doma s dieťaťom tri roky a nemali by sme im túto možnosť brať.

Ctím si slobodu rodiča, aby si vybral cestu, akou sa chce o svoje dieťa postarať. Veď každé je iné, jedinečné. Preto nesúhlasím so štyrmi iniciátorkami návrhu na zrušenie štátnej podpory jaslí, ktoré by k nim výrazne sťažilo prístup. Otázka totiž nestojí tak, že je to buď podpora jaslí, alebo podpora matiek doma. Nech sa iniciátorky tohto nápadu zamyslia – ako by bez dostupných jaslí prežila z rodičáku vo výške čistej minimálnej mzdy slobodná matka?

Namiesto toho by som volila riešenie, aby štát možnosti rodín rozširoval – skrátené pracovné úväzky, flexibilné dávky, detské skupiny, komunitná starostlivosť atď. Verím, že len uľahčenie a rozšírenie možností starostlivosti o deti povedie k želanej vyššej pôrodnosti.

(Foto: A. Verešová – TASR/Jakub Kotian, R. Ocilková – archív, S. Petrík – TASR/Michal Svítok)

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0