Aktuálne 06. marec 2017

Danko sa stretol s poľským prezidentom Dudom

TASR
TASR
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pokračoval dnes popoludní vo svojej trojdňovej návšteve Poľska stretnutiami s predsedom vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczyňským a poľským prezidentom Andrzejom Dudom. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pokračoval dnes popoludní vo svojej trojdňovej návšteve Poľska stretnutiami s predsedom vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczyňským a poľským prezidentom Andrzejom Dudom. 

Stretnutie s Kaczyňským označil Danko za inšpiratívne a dodal, že od Poľska sa z hľadiska reforiem máme čo učiť. "Je to pre mňa inšpirujúci človek a myslím si, že vo veľa veciach sa na Slovensku z reforiem, ktoré bežia v Poľsku, máme čo učiť," povedal po stretnutí Danko. "Naša národná hrdosť, suverenita, ochrana našich štátnych záujmov, pozícia štátu, to sú všetko témy, ktoré nás dnes v rámci štátov V4 musia spájať," dodal. 

Stretnutie s prezidentom Dudom bolo pre Danka veľkým vyznamenaním, nakoľko išlo podľa jeho slov o vôbec prvé stretnutie úradujúcej poľskej hlavy štátu so zahraničnou parlamentnou delegáciou.

"Na tomto stretnutí zazneli slová chvály na poľsko-slovenské vzťahy. Znova sme sa ubezpečili a jasne pomenovali oblasti, v ktorých chceme spolupracovať. A to je reforma Európskej únie, infraštruktúrne projekty. Hovorili sme veľmi intenzívne o cezhraničnej spolupráci a v neposlednom rade sme na dnešnom rokovaní dohodli i priame komunikácie predstaviteľov našich ozbrojených zložiek," zhrnul priebeh stretnutia Danko. 

Ako uviedol, s Dudom sa dohodli, že zrejme už čoskoro budú iniciovať spoločné stretnutie ministrov obrany oboch krajín. Slovensko sa totiž podľa Danka aj v tejto oblasti môže od Poľska niečomu priučiť.

"Veľmi inšpirujúce sú pre nás kroky, ktoré robí poľská armáda pri dobrovoľných vojenských zboroch... My sme zaviedli len dobrovoľnú vojenskú službu alebo prípravu, ale Poliaci išli oveľa ďalej. Pripravili aj osobitné vojenské zbory, ktoré sú na ochranu regiónov najmä na východnej časti hraníc," dodal predseda NR SR. 

Danko dnes dopoludnia absolvoval tiež stretnutia s predsedom Sejmu Marekom Kuchciňským a šéfom poľského Senátu Stanislawom Karczewským, pričom s oboma ho dnes čaká aj spoločná večera.

V utorok (7.3.) sa predseda NR SR vo Varšave zúčastní na stretnutí predsedov parlamentov krajín V4. Ich diskusia bude zameraná na politické otázky vo vzťahu k Európskej únii, posilňovanie úlohy národných parlamentov, hodnotové otázky, budúce perspektívy, ako aj praktické aspekty a nové možnosti aktivizácie V4. V popoludňajších hodinách sa Danko vráti do vlasti.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0