Aktuálne 26. február 2017

Drucker nebude súhlasiť s úspornými opatreniami na úkor pacienta

TASR
TASR
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker nebude súhlasiť s takými úspornými opatreniami, ktoré by mali ísť na úkor pacienta.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker nebude súhlasiť s takými úspornými opatreniami, ktoré by mali ísť na úkor pacienta.

Takto reaguje rezort zdravotníctva na tvrdenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že vo VšZP nebude tolerovať zavádzanie "zajacovín".

Fico dnes avizoval, že sa s Druckerom na budúci týždeň stretne a budú riešiť tému úsporných opatrení zo strany VšZP. Niektoré sú podľa neho cez čiaru. "Ubezpečujem Slovákov, razantne voči tomu zakročím," povedal dnes Fico v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Drucker komunikuje s Ficom priebežne, poukazuje ministerstvo zdravotníctva. Rezort potvrdil, že začiatkom budúceho týždňa majú naplánované ďalšie spoločné stretnutie. "Minister bude premiéra informovať o všetkých aktuálnych otázkach v rezorte zdravotníctva," povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa navrhla v rámci ozdravných opatrení pre svoju rekordnú stratu zmeniť preplácanie liečby pre ľudí s ochoreniami zraku, upozornil nedávno denník Sme. Ministerstvu zdravotníctva predložila návrh na zmenu predpisovania dvoch liekov na degeneráciu makuly a makulárny edém, liečba by sa tak skrátila a pacienti by sa k nej dostali neskôr. Argumentuje, že podobne sa lieči aj v Česku. O návrhu rozhodne ministerstvo zdravotníctva, ktoré k téme avizovalo odbornú diskusiu.

Pacientskym organizáciám sa tento návrh nepáči. VšZP okrem toho navrhla aj ďalšie zmeny v úhradách liečby hepatitídy typu C. Dostali by ju iba pacienti bez rizikovej anamnézy. Do tej má patriť alkohol, drogy, tetovanie či piercing. 

"Tí, čo máte tetovanie alebo náušnice, rozhodne sa nemusíte obávať, že by vám bola akokoľvek obmedzovaná zdravotná starostlivosť, rovnako sa nemusia obávať ani občania trpiaci cukrovkou či starší občania s postihnutím zraku," napísal dnes večer na sociálnej sieti Drucker.

VšZP kategoricky odmieta, že by v týchto prípadoch išlo o znižovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Ostro sa ohradzuje voči tomu, že by uvedené návrhy mali za cieľ obmedziť liečbu pre vybrané skupiny pacientov. "Prioritou VšZP bolo a je zabezpečiť adekvátnu liečbu všetkým svojim poistencom a nič na tom nemenia ani tieto návrhy. VšZP je, samozrejme, otvorená odbornej diskusii na uvedené témy a médiá bude podrobnejšie informovať v pondelok (27.2.)," napísala v stanovisku štátna poisťovňa.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0