Aktuálne 26. február 2017

Popredné americké médiá porovnávali Trumpa s Kollárom a Mečiarom

TASR
TASR
Dva popredné americké denníky v týchto dňoch písali o Slovensku, keď porovnávali nového prezidenta USA Donalda Trumpa s Borisom Kollárom a Vladimírom Mečiarom. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Dva popredné americké denníky v týchto dňoch písali o Slovensku, keď porovnávali nového prezidenta USA Donalda Trumpa s Borisom Kollárom a Vladimírom Mečiarom. 

Denník New York Times zverejnil článok s titulkom "V strednej Európe sa vynárajú postavy podobné Trumpovi".

"Politickí outsideri naprieč strednou Európou hlásajúci populistické myšlienky a sľubujúci prevrat vo vrcholnej politike pocítili od volieb nového amerického prezidenta nový vietor v plachtách," napísal autor článku Rick Lyman.

V tejto súvislosti spomína viacerých bohatých podnikateľov z regiónu strednej a východnej Európy, ktorí vstúpili do politiky, medziinými Bulhara Veselina Mareškiho, českého vicepremiéra Andreja Babiša či lídra slovenského hnutia Sme rodina Borisa Kollára.

"Pán Kollár, bohatý biznismen, si minulý rok založil vlastnú politickú stranu – Sme Rodina – a šokoval politickú elitu ziskom 11 kresiel v 150-člennom parlamente na platforme libertariánskej ekonomiky, euroskepticizmu a zúrivej opozície voči imigrácii," opisuje Kollára tento renomovaný denník.

Dodáva tiež, že Kollárovým sloganom bolo "Verte mi, nie som politik", aj to, že je známy z bulvárnych médií a má desať detí od deviatich matiek.

Ďalší uznávaný americký denník Washington Post zašiel hlbšie do minulosti a pri hľadaní podobností s Donaldom Trumpom zaostril na bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. Autorom článku je Dalibor Roháč pôsobiaci vo washingtonskom konzervatívnom inštitúte American Enterprise Institute (AEI).

V článku s titulkom "Moja krajina už mala svojho Trumpa. Takto sme ho porazili" opisuje obdobie po páde komunizmu, keď sa premiérom SR stal Vladimír Mečiar. Pripomína, ako sa Mečiar správal voči médiám, ku svojim kritikom, k expertom či politikom susedných krajín.

"Oveľa vážnejšie bolo to, že voči nemu existovali silné podozrenia, že zneužíval spolitizovanú tajnú službu proti svojim politickým oponentom. Niet divu, že vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA Medeleine Albright raz nazvala (moju) krajinu 'čiernou dierou v srdci Európy'," uvádza autor.

Podobne ako Trump sa Mečiar podľa autora dostal k moci tým, že odsunul bokom rivalov vo vlastnej strane a zrežíroval mediálnu kampaň, ktorá paralyzovala a rozdelila jeho oponentov.

"Avšak príbeh mojej krajiny mal šťastný koniec," pokračuje Roháč a približuje, ako a prečo napokon Mečiar skončil. Konsolidácia opozície je podľa neho nevyhnutná aj na porazenie Donalda Trumpa.

"Celkovo je príbeh Slovenska optimistický. Ukazuje, že formujúce sa autoritárstvo môže byť porazené – dokonca aj v zraniteľnej spoločnosti. Začiatkom 90. rokov sa Slovensko ešte len prebudilo zo 40-ročnej komunistickej vlády. Jeho demokratické inštitúcie, vláda zákona a občianska spoločnosť boli slabé. Aj napriek tomu ale uspelo v boji proti Mečiarovmu zneužívaniu moci. Američania zaiste nedopustia, aby bola ich tradícia demokracie a obmedzenej vlády zničená hyperaktívnym a nestabilným moderátorom televíznej reality show – aspoň nie bez boja," uvádza na záver Roháč.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0