Politika 24. február 2017

Walesa zradil Solidaritu

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Rozhovor s poľským novinárom Piotrom Semkom, ktorý o Lechovi Walesovi napísal knihu.
Rozhovor s poľským novinárom Piotrom Semkom, ktorý o Lechovi Walesovi napísal knihu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Walesa zradil Solidaritu
Piotr Semka. Foto: Andrej Lojan

Čo znamená pre Poľsko správa poľského ÚPN a grafologická expertíza, ktorá potvrdzuje spoluprácu Lecha Walesu s poľskou obdobou ŠtB pred vznikom Solidarity? Pripomeňme, že išlo o spoluprácu, ktorá prebiehala od decembra 1970 do júla 1971 intenzívne, do roku 1973 slabla, formálne sa skončila v roku 1976.

Končí sa tým jeden veľmi dlhý spor po roku 1990. Walesa dlhodobo hovoril, že informácia o jeho spolupráci nie je pravdivá, a hoci to tvrdí ďalej, výsledok expertízy je jasný a jeho názor už nebude braný vážne, spor sa skončil.

Walesa má v poľských dejinách mimoriadne miesto, čo to znamená pre spoločnosť?

Možno by sa to s trochou nadsadenia dalo prirovnať k sporu o Dubčeka v slovenských dejinách. Ľudia, ktorí si ho pamätajú z obdobia Pražskej jari, ktorí s ním prežívali svoje nádeje a sklamania, väčšina z nich bude navždy hovoriť, že Dubček bol obľúbený, mali ho radi a viac sa urobiť nedalo. Ale ďalšia generácia jeho osobnosť už hodnotí inak, pýta sa na Dubčeka roku 1969, na jeho veľvyslanecký post v Turecku a jeho ďalšie pôsobenie do roku 1989 a pýta sa, že ak bol takým hrdinom v roku 1968, prečo ním nebol aj potom.

Hovoríte, že sa končí spor, ale reakcie liberálnej tlače na správu poľského ÚPN boli kritické.

Ide o posledný pokus, ale nevýznamný, ktorý sa snaží vyvolať roztržku na tom, že Walesovo miesto chce zaujať Kaczynski, a preto sa snaží o delegitimizáciu Lecha Walesu. Je to však nezmysel, Kaczynskému o nič také nejde, preto sa toto rozdelenie nemôže podariť, druhá strana oň nemá záujem. Považuje to za uzavretú vec.

Čo je podstata Walesovej viny, ak to tak možno povedať?

Máme tu dočinenia s mimoriadne dôležitým vodcom, ktorý zohral významnú rolu v našich dejinách, ktorý vedome nechcel povedať pravdu o jednej kapitole svojej minulosti. Keby bol o tom sám prehovoril pred 20 alebo 30 rokmi, bolo by po probléme. Tým, že to tajil a neskôr označoval za lož, sa význam jeho spolupráce s ŠtB stal významnejším.

Čo mení skutočnosť, že Walesa v prvej polovici 70. rokov spolupracoval s ŠtB?

Niekoľko ľudí vtedy prišlo kvôli nemu o prácu, ich životné osudy sa zmenili. Pre niekoho je to nevážne, pre nich to vtedy vážne bolo. Donášal informácie na 17 osôb, režim chcel oslabiť robotnícky výbor, ktorý pôsobil v lodeniciach v Gdansku. Táto diskusia sa podobá na tú, ktorú viedli vo východnej časti Nemecka o zodpovednosti agentov Stasi. Ľudia, na ktorých donášali a ktorí neprišli o život alebo neboli väznení, aj im sa zmenil život. Keby im ho nebol niekto znepríjemňoval, žili by spokojnejšie, boli by bohatší. Ale to nie je to najvážnejšie. Najvážnejšie je to, že dokument o spolupráci Lecha Walesu sa našiel v pozostalosti generála Kiszczaka (v rokoch 1981 – 1990 minister vnútra, spolupodieľal sa na zavedení výnimočného stavu, pozn. red.).

Generál poľskej ŠtB a komunistický minister vnútra Czeslaw Kiszczak a líder Solidarity Lech Walesa v roku 1989. Foto: wikimedia

Čo to podľa vás znamená?

Znamená to, že hoci samotná spolupráca Walesu síce mala svoje dôsledky pre skupinu ľudí, ale svojím vplyvom bola ohraničená, táto druhá skutočnosť, fakt, že o Walesovej spolupráci vedel Kiszczak a že potvrdenie o nej mal doma, otvára viacero otázok.

Napríklad?

V prvom rade, ako bol tento spis využitý v čase, keď bol Walesa lídrom Solidarity. Je zrejmé, že v momente, ako sa Walesa postavil na čelo Solidarity, ŠtB začala zisťovať, čo na neho má. A keďže jeho spoluprácu evidovali, otázka je, aký nátlak na neho následne vyvíjali.

Dokáže to ÚPN zrekonštruovať?

Po tých rokoch je to fakticky nemožné.

Potom ale zostávajú iba konšpirácie.

Nie celkom. Zo všetkého, čo vieme, z toho, kde sa dokument našiel, je jasné, že ŠtB o Walesovi vedela, a vysoko pravdepodobné, že informáciu proti svojmu úhlavnému nepriateľovi využila. Je tiež evidentné, že muselo ísť o operáciu na najvyššej úrovni, čím sa dá vysvetliť, prečo sa o nej žiadny dôkaz nezachoval. Vieme tiež, že časť dokumentov z rokov 1980 – 1981 bola alebo zničená, alebo agenti postupovali na základe ústneho rozkazu.

Odkedy sa vie, že generál Kiszczak mal doma dokumenty týkajúce sa spolupráce Walesu s ŠtB?

Odvtedy, ako zomrel koncom roku 2015, keď sa objavili v jeho pozostalosti. Kiszczakova manželka sama prišla do ÚPN a ponúkla im, že pozostalosť im predá. To však podľa zákona nie je možné, polícia následne urobila v jej dome bytovú prehliadku a pozostalosť zaistila.

Predtým sa o Kisczakovi a kompromitujúcom materiáli na Walesu nehovorilo?

Samozrejme, že nie.

Pýtam sa preto, lebo pred pár rokmi mi Eugen Gindl povedal, ako mu hovoril Adam Michnik, že Kiszczak mu o nejakom kompromitujúcom materiáli povedal.

(Smiech.) Michnik to vedel. Potvrdzuje to dlhšiu skúsenosť, že Adam Michnik, hoci oficiálne novinár a šéfredaktor denníka, sa správa ako politik, ktorý vie narábať s informáciami. Walesa, samozrejme, Michnikovi dlho ležal v žalúdku, až do momentu, kým nezačal podporovať Občiansku platformu. Keď sa stal „pravoverným“, keď ocenil rolu generála Jaruzelského, Michnik ho začal podporovať a brániť. Viem, že Michnik má na Slovensku imidž anjela, v Poľsku je to inak. V každom prípade, Michnik je politikom novej generácie, ktorý robí politiku s pomocou médií.

Vráťme sa k Walesovi. Skúste pomenovať riziká, ako mohol Kiszczak využiť dokument proti Walesovi. Poznáme dejiny, vidíme teda výstupy, to, čo sa stalo. Kde vidíte niečo, čo mohol ovplyvniť Kiszczak nekalo a vydieraním?

Postupujeme teda ako Sherlock Holmes, metódou post-factum. Kiszczak za 25 rokov po páde komunizmu, kým nezomrel, nečelil žiadnemu obvineniu, ktoré by bolo dovedené do konca. Jednému áno, úplne pred koncom života, ale ani z toho nič nebolo. Ak teda nikto zo zodpovedných za výnimočný stav a rôzne masakry, ktoré sa vtedy odohrali, nebol odsúdený, čo z toho vyplýva? Myslím si, že – do času, kým sa dá hovoriť o vplyve Lecha Walesu – súvislosť je jasná. Prečo Walesa ako prezident dosadil na najvyššie posty červených generálov?

Mal inú možnosť? Mohol vymenovať niekoho iného? Veď v roku 1990 boli všetci vysokopostavení vojaci bývalí komunisti.

Mal postupovať rovnako, ako keď sa buduje nová tajná služba. Od nuly. A čas plynul, v roku 1993 ste vy na Slovensku alebo v Česku mali na čele armády komunistického generála? Vtedy už boli aj mladí ľudia. Viete si predstaviť, že by Ján Langoš budoval ÚPN s bývalými agentmi, pretože rozumejú ŠtB lepšie ako bývalí disidenti? Veď je to nezmysel.

Demonštrácia odborového hnutia Solidarita v auguste 1980 v gdanskej lodenici. Foto: wikimedia

Čo dnes hovorí Walesa na to, že dokument sa našiel u Kiszczaka?

Že je to falzifikát, že na tom nie je nič pravdy, že ho Kiszczak nenávidel. Omnoho presvedčivejšie je, že pre Kiszczaka bol ten dokument jedným z nástrojov jeho imunity. Používa aj šikovnejšiu metódu, ktorú občas používajú aj naši biskupi, že dokumentu od zločineckej organizácie sa nedá veriť. „Vy veríte zločincom? Ako môžete?“ pýtajú sa. Ale aj to je nezmysel. Veď aj dokumenty Gestapa boli použité pri súdoch v Norimbergu a inde.

Čo hovoria na Walesov podpis jeho generační druhovia zo Solidarity?

Delia sa na dva tábory, časť hovorí, že podpísal a potom sa správal ako dobrý líder Solidarity. Druhá časť hovorí, že je to koniec Walesovej rozprávky, že ak mala ŠtB na čele Solidarity svojho bývalého agenta, že to využívali.

Môže ten podpis zmeniť historické hodnotenie Lecha Walesu a jeho hodnotenie v 80. rokoch a rolu v roku 1989?

Neviem, o tom rozhodne mladšia generácia. Uvidíme o desať-dvadsať rokov.

Uvedomujete si ale, že Okrúhly stôl, kde sa uzatvorili dohody medzi komunistami a ich opozíciou, sa stali príkladom pre celú východnú Európu a v tomto zmysle mali pozitívny vplyv aj na ďalšie národy?

Okrúhly stôl to je už trochu iná diskusia než osobná zodpovednosť Lecha Walesu. Ale v poriadku. Pochádzam z generácie, ktorá vedela, že pre zmenu režimu sa musí dohodnúť s komunistami, ale zároveň bola presvedčená, že s banditom sa vyjednáva iba dovtedy, kým má v ruke zbraň. Komunisti stratili moc a zostali po nich zločiny, tie mali byť potrestané.  

Posledná otázka, ako budeme o 20 rokov hodnotiť Walesu?

To sa dozvieme o 20 rokov. Sám neviem.

A čo si o jeho role myslíte vy?

Že zradil Solidaritu. Samotné dokumenty, ale aj spor o ne ukazujú zlé stránky Walesovho charakteru.

 

Piotr Semka (1965), poľský novinár a spisovateľ. Narodil sa v Gdansku, napísal viacero kníh, o. i. o Walesovi a Kaczynskom. Píše pre týždenník DoRzeczy, venuje sa poľskej politike a moderným dejinám.

Foto: Andrej Lojan, wikimedia

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0