Aktuálne 20. február 2017

Nesrovnal zvoláva petičný výbor a chce opätovné hlasovanie

TASR
TASR
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvoláva na najskorší možný termín výbor petície za absolútny zákaz herní v meste, aby sa dohodol ďalší postup.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvoláva na najskorší možný termín výbor petície za absolútny zákaz herní v meste, aby sa dohodol ďalší postup.

Primátor to vyhlásil na dnešnom brífingu. Reagoval tak na situáciu po minulotýždňovom hlasovaní mestských poslancov, ktorí neschválili absolútny zákaz hazardu, keď zaň hlasovalo 24 zo 41 prítomných poslancov, 12 nehlasovali a piati sa hlasovania zdržali. Tým poslanci hazard nezakázali, ale ani nijako neobmedzili.

Primátor toto hlasovanie označil za pošliapanie názoru 136.139 Bratislavčanov v historicky najväčšej petícii v hlavnom meste, v ktorej sa štvrtina obyvateľov vyjadrila za absolútny zákaz herní a kasín. "Toto hlasovanie smeruje k zabetónovaniu súčasného stavu a takýto výsledok nemienim akceptovať," uviedol Nesrovnal s tým, že chce, aby sa o všeobecne záväznom nariadení (VZN) opätovne rokovalo a hlasovalo na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Zdôraznil však, že hlasovať by sa malo o pôvodnom návrhu, teda o absolútnom zákaze hazardu na území mesta, teda tak, ako žiada petícia a k čomu ho poslanci zaviazali svojím rozhodnutím ešte v januári tohto roka.

Tých bude preto žiadať, aby takýto návrh podporili a aby mu vyhoveli. "Ak to prejde, bude to prvýkrát, čo bude mať Bratislava navrch nad kasínami a herňami. Kedy bude ako iné úspešné európske mestá, ktoré udávajú tón, ťahajú za dlhší povraz a nemusia sa potupne prizerať rozširovaniu herní a kasín," povedal.

Na otázku, či už hovoril so svojimi námestníkmi, ktorí tiež nepodporili absolútny zákaz hazardu, uviedol, že sú momentálne na dovolenke a rozprával sa zatiaľ iba s jedným. "Je to veľmi ťažké a závažné zlyhanie," konštatoval Nesrovnal, avšak s tým, že pripúšťa úvahy o druhej šanci pre nich. Podľa neho je však potrebné pýtať sa na ich hlasovanie aj predsedov politických klubov, z ktorých obaja námestníci pochádzajú.

Primátor tiež opätovne dôrazne odmietol tvrdenia, že by výsledok hlasovania bol aj jeho "zlyhaním", čo označil za výhovorky poslancov. Všetko bolo v súlade s rokovacím poriadkom a s tým, k čomu ho zaviazali samotní poslanci. "Nie je to hlasovanie o peniazoch, ale o hodnotách. Chcem, aby Bratislava bola bez hazardu," dodal v súvislosti s upozorneniami niektorých skupín. Tie poukazujú na to, že zatiaľ nebolo predstavené následné krytie výpadku z herní po absolútnom zákaze hazardu.

Petíciu spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí. Organizátori petície poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98.118 podpisov. Petíciu podpísalo aj všetkých 45 mestských poslancov.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0