Svet kresťanstva 02. február 2017

Koho pošle Trump do Vatikánu? V hre sú priatelia z golfového klubu aj Schwarzenegger

Adam Takáč
Adam Takáč
Americký prezident Donald Trump by mal čoskoro oznámiť meno nominanta na post veľvyslanca USA pri Svätej stolici. Od roku 2013 je ním bývalý šéf Catholic Relief Services Ken Hackett, ktorý s nástupom Tumpa vo funkcii končí.
Americký prezident Donald Trump by mal čoskoro oznámiť meno nominanta na post veľvyslanca USA pri Svätej stolici. Od roku 2013 je ním bývalý šéf Catholic Relief Services Ken Hackett, ktorý s nástupom Tumpa vo funkcii končí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Koho pošle Trump do Vatikánu? V hre sú priatelia z golfového klubu aj Schwarzenegger
Medzi kandidátmi na nového veľvyslanca USA vo Vatikáne sa spomína aj bývalý herec a kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Pred niekoľkými dňami sa stretol s pápežom Františkom vo Vatikáne. Foto - TASR/AP

Uplynulý týždeň prišli New York Times s informáciou, že silnou adeptkou na nového amerického ambasádora v najmenšom štáte sveta je momentálne Callista Gingrichová. Spolu s manželom Newtom, ktorý je bývalým predsedom Snemovne reprezentantov a republikánskym kandidátom na prezidenta v roku 2012, sú dlhoročnými priateľmi Donalda Trumpa. Sú takisto členmi jeho golfového klubu vo Virgínii.

Gingrichová sa pred pár rokmi v jednom rozhovore označila za oddanú katolíčku, ktorá „bola vždy veľmi duchovnou osobou“. Spieva tiež v zbore národnej svätyne Nepoškvrneného počatia vo Washingtone.

Ako možný kandidát sa však spomína aj samotný Newt Gingrich, ktorý je už tretíkrát ženatý a pred siedmimi rokmi konvertoval na katolícku vieru. Donaldovi Trumpovi síce výdatne pomáhal počas predvolebnej kampane, no nestal sa členom jeho administratívy.

Osoba, na ktorú padne Trumpov výber, môže vzísť aj z poradnej skupiny katolíkov, ktorá vznikla počas predvolebnej kampane a pomáhala mu v náboženských záležitostiach. Podľa niektorých by tak išlo o Trumpovu odmenu za pomoc počas kampane.

Najväčšie šance by mohol mať bývalý republikánsky senátor Rick Santorum, ktorý sa uchádzal o prezidentskú kandidatúru v roku 2012. Konzervatívny katolík je otcom ôsmich detí a členom rádu maltézskych rytierov. Alebo to môže byť samotný líder katolíckej poradnej skupiny Joseph Cella. Zakladateľ Národných modlitbových raňajok počas kampane spočiatku kritizoval, no neskôr obhajoval Trumpa v médiách.


Republikán Newt Gingrich s manželkou Callistou počas prezidentských primárok v roku 2012. Jeden z nich by sa mohol stať Trumpovým veľvyslancom vo Vatikáne. Foto – TASR/AP

Pri úvahách o novom veľvyslancovi pri Svätej stolici sa objavujú aj viaceré prekvapivé návrhy. Podľa niektorých by túto pozíciu mohol zastávať napríklad slávny herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger, ktorý sa hlási ku katolicizmu, moderátor Fox News Bill O’Reilly alebo George Weigel, známy autor trojdielneho životopisu Jána Pavla II. s názvom Svedok nádeje. Aj keď nominácia niektorého z nich sa považuje za nepravdepodobnú, portál Vatican Insider upozorňuje, že pri nevyspytateľnosti Donalda Trumpa je potrebné ich prinajmenšom spomenúť.

Prečítajte si aj
Byť veriacim sa v politike oplatí. Aspoň v USAZdieľať

Ako píše National Catholic Register, nech už sa najvyšším diplomatickým zástupcom USA vo Vatikáne stane ktokoľvek, môže zohrať kľúčovú rolu v posilnení americko-vatikánskych vzťahov v postobamovskej ére. Počas nej totiž bolo neraz cítiť napätie, najmä pre rozdielnosť pohľadov v otázkach potratov a manželstva. V rokoch 2009 a 2012 sa dokonca stalo, že pozícia amerického veľvyslanca vo Vatikáne bola v dôsledku napätých vzťahov istý čas neobsadená.

V názoroch na spomalenie klimatických zmien či zamedzenie obchodovania s ľuďmi síce panoval medzi Obamom a Františkom konsenzus, avšak v otázkach potratov, posvätnosti manželstva či náboženskej slobody mala časť Obamovej administratívy ku katolíckemu učeniu silný odpor.

Človeka, ktorého si nakoniec prezident Trump vyberie, nenastúpi do úradu ihneď. Okrem niekoľkomesačnej bezpečnostnej previerky bude musieť čakať aj na schválenie od senátu.

Spojené štáty majú svojho veľvyslanca vo Vatikáne až od roku 1984, keď bol v prezidentskom úrade Ronald Reagan. Nový ambasádor bude celkovo jedenástym v poradí.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0