Aktuálne 10. január 2017

Fico: Tému investičnej výnimky do zákona o dlhovej brzde by sme chceli vyriešiť tento rok

TASR
TASR
Keďže ide o ústavný zákon, vláda potrebuje na jeho zmenu získať aj podporu aspoň časti opozície.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Keďže ide o ústavný zákon, vláda potrebuje na jeho zmenu získať aj podporu aspoň časti opozície.

Na myšlienke zavedenia investičnej výnimky do zákona o dlhovej brzde je vo vládnej koalícii zhoda. Pri schvaľovaní však bude záležať na konkrétnych detailoch jej nastavenia aj dohode s opozíciou, upozorňuje premiér Robert Fico (Smer-SD).

Diabol je totiž podľa neho vždy skrytý v detailoch. "Ak si povieme investičná výnimka, všetci povedia áno, dobrý nápad. Záleží potom na parametroch. Na aké účely majú byť využité prostriedky, ktoré získame z takejto výnimky? Má ísť len o infraštruktúrne projekty, diaľnice, alebo má ísť aj o peniaze na podporu investícií? To už je na diskusii," vysvetlil v rozhovore pre TASR.

Teraz bude podľa neho záležať na tom, aké parametre zmien predloží minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), aby boli prijateľné nielen pre koaličných partnerov, ale aj pre opozíciu. Keďže ide o ústavný zákon, vláda potrebuje na jeho zmenu získať aj podporu aspoň časti opozície. Minister financií už avizoval, že plánuje rokovania s najväčšou opozičnou stranou SaS.

Téma by sa mala podľa Fica vyriešiť v priebehu tohto roka. "Minimálne dôjsť k definitívnej politickej dohode. Je to zákon, ktorý by mal prejsť riadnym legislatívnym konaním, vrátane Rady rozvoja a solidarity. Verím, že rok 2017 môže byť rozhodujúci. Pri rokovaniach s opozíciou rýchlo zistíme, či je alebo nie je záujem do tohto konceptu ísť," konštatoval.

Investičná výnimka súvisí predovšetkým s financovaním cestnej infraštruktúry. Eurofondy, ktoré sú v aktuálnom období na tento účel k dispozícii, sú už rozdelené a s ďalšími do budúcnosti pravdepodobne počítať nemôžeme. "Prichádza obdobie, kedy sa budeme musieť naučiť žiť aj bez zdrojov EÚ. Je to vec hľadania rezerv v štáte," doplnil Fico.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0