Blog 22. december 2016

Dôsledky Aleppa

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský
Posledný ústup teroristov z východného Aleppa ešte prebiehal, ale dôsledok už mohol vidieť celý svet.
Posledný ústup teroristov z východného Aleppa ešte prebiehal, ale dôsledok už mohol vidieť celý svet.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Čarnogurský

Dôsledky Aleppa

V pondelok 19. decembra sa stretli v Moskve ministri zahraničných vecí Ruska, Iránu a Turecka na konferencii o budúcnosti Sýrie. O budúcnosti Sýrie rozhodovali východné štáty, ani jeden západný a najmä nie Spojené štáty. Predtým opakovane sa stretávali na rozhovoroch o Sýrii Sergej Lavrov a John Kerry. Teraz mohol americký štátny tajomník John Kerry iba po skončení konferencie  slušne zatelefonovať Sergejovi Lavrovovi a opýtať sa ho ako konferencia rozhodla. Konferencia rozhodla, že Sýria bude oslobodená od teroristov, zostane územne celostná, konferencia vnútorných sýrskych síl (ale bez teroristov) o usporiadaní Sýrie sa uskutoční v niektorej post-sovietskej republike, pravdepodobne v Azerbajdžane.

O prezidentovi Assadovi sa nehovorilo, čiže on ostáva. Pamätáte si, ako ešte pred rokom a niečo, pred zásahom ruskej armády v Sýrii všetky médiá vo svete poplatné Američanom, vrátane slovenských hlásali, že Sýria sa rozdelí a Assad bude vládnuť nanajvýš na kúsku dovtedajšej Sýrie, kde žijú alaviti? V Sýrii nastali nové mocenské pomery a na Blízkom východe nastali nové mocenské pomery. Západ tam už nevládne. Teroristov vytlačili sýrske, ruské, kurdské a iránske sily zatiaľ do mesta Idlib vo vnútrozemí Sýrie. Tam už nemajú od koho a ako dostávať pomoc a zásoby a je len otázkou času, kedy ich úplne porazia. V Idlibe, v Rakke a v celej Sýrii. Západ sa bude môcť na ich porážku len prizerať. Zatiaľ sa možno len domnievať, aké dôsledky bude mať sýrske víťazstvo na celý svet, najmä v kombinácii s prezidentom Trumpom. To zatiaľ nechajme.

Zostaňme na Blízkom východe. Prezident Assad vyjde z vojny ako víťaz a víťazi vojny mali vždy v dejinách zvýšené právomoci. Konferencia ministrov rozhodla, že Sýria zostane územne celistvá. Ale územne celistvá Sýria zahrnuje aj Golanské výšiny, od vojny Yom kippur v roku 1973 obsadené Izraelom. Po úplnej porážke teroristov z Islamského štátu a iných sa prinajmenšom Sýria a Irán asi sústredia na vrátenie Golanských výšin. Je paradoxné, že izraelské záujmy bude potom v nových mocenských pomeroch hájiť (okrem samotného Izraela) najmä Rusko. Priateľské vzťahy medzi Ruskom a Izraelom už o tom vysielajú signály. Ako sa bude potom riešiť celkový arabsko-izraelský problém nemožno teraz ani hádať.

Vstupujeme do nového sveta.

Na snímke turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (druhý sprava), jeho iránsky rezortný kolega Mohammad Džavád Zaríf (vpravo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (druhý zľava) počas stretnutia šéfov diplomacií Turecka, Iránu a Ruska, ktorí v Moskve rokovali o situácií v Sýrii. Foto: TASR/AP

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0