Aktuálne 12. december 2016

Fico: Nie je žiaden dôvod na predčasné voľby

TASR
TASR
V súčasnosti nie je žiaden dôvod na predčasné parlamentné voľby, vláda vydrží do roku 2020. Počas vystúpenia na dnešnom HNClube, ktorý organizujú Hospodárske noviny, to uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V súčasnosti nie je žiaden dôvod na predčasné parlamentné voľby, vláda vydrží do roku 2020. Počas vystúpenia na dnešnom HNClube, ktorý organizujú Hospodárske noviny, to uviedol predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Prítomnej podnikateľskej obci Fico vysvetlil, že je jeho povinnosťou udržiavať v krajine a celej EÚ stabilitu. Kritizoval premiérov Veľkej Británie a Talianska za referendá zorganizované v tomto roku. „V poslednom čase si mnohí premiéri v Európe myslia, že môžu vytiahnuť akúkoľvek vnútropolitickú agendu a používať ju v rámci predvolebného súboja v danej krajine,“ vysvetlil.

Referendum o brexite bolo podľa Fica „vymyslené“ ako „hračka pred parlamentnými voľbami“. V Taliansku hrozia predčasné voľby, nástup strany komika a referendum o eure, upozornil. „Hoci nie sme takí rozhodujúci v Európskej únii a eurozóne ako Taliansko, mojou povinnosťou je zachovávať stabilitu v tomto štáte za každú cenu, aby ďalšia krajina v eurozóne nebola súčasťou nejakých hádok, predvolebných virvarov,“ vyhlásil.

„Ja som za stabilitu, aby vláda pokračovala, má silný demokratický mandát aby vydržala do roku 2020,“ zdôraznil Fico. Reagoval i na slová predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) a predsedu opozičnej SaS Richarda Sulíka. Tí v nedeľu (11. 12.) v diskusnej relácii RTVS priznali, že sa stretli a diskutovali o téme predčasných parlamentných volieb.

Premiér na to nevidí žiaden dôvod. „To je jednoducho vymyslená hra,“ uviedol. „Kto dnes zahlasuje v Národnej rade za predčasné parlamentné voľby? Veď tam máte poslancov, ktorí sú prvýkrát v Národnej rade, veď tí v živote nestlačia ten gombík, lebo by jednoducho prišli o to, čo dnes zarábajú poslanci,“ mieni.

„Mňa skôr mrzí, že ústavní činitelia vrátane predsedu Národnej rady sa nechávajú vťahovať do takejto diskusie,“ pokračoval Fico s tým, že on osobne sa neobáva príchodu ďalšieho politického subjektu, čo by malo byť dôvodom na predčasné voľby. Strana Smer-SD je podľa jeho slov pripravená s novými stranami súperiť.

„Ale ak budú voľby, budú voľby. Ja teraz tvrdím, že na to neexistuje absolútne žiaden dôvod a ak sa dvaja páni – bývalý predseda a súčasný predseda Národnej rady rozprávajú o predčasných voľbách, tak nech to vysvetľujú oni, čo je za tým. Ja jednoducho žiaden dôvod na predčasné parlamentné voľby nevidím,“ doplnil premiér Fico.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0