Komentáre a názory 20. január 2011

KOMENTÁR: Privítajú Slováci pápeža?

Marián Sekerák
Pred niekoľkými dňami doručil minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda do rúk Benedikta XVI. oficiálne pozvanie na návštevu Slovenska. Definitívne rozhodnutie Svätej stolice môže prísť o dlhší čas. Už teraz je ale potrebné zamyslieť sa, aký význam bude mať prípadná návšteva pre Slovensko. A t...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marián Sekerák

Pred niekoľkými dňami doručil minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda do rúk Benedikta XVI. oficiálne pozvanie na návštevu Slovenska. Definitívne rozhodnutie Svätej stolice môže prísť o dlhší čas. Už teraz je ale potrebné zamyslieť sa, aký význam bude mať prípadná návšteva pre Slovensko. A t...

Pred niekoľkými dňami doručil minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda do rúk Benedikta XVI. oficiálne pozvanie na návštevu Slovenska. Definitívne rozhodnutie Svätej stolice môže prísť o dlhší čas. Už teraz je ale potrebné zamyslieť sa, aký význam bude mať prípadná návšteva pre Slovensko. A tiež, ako chcú jeho obyvatelia privítať hlavu najväčšej kresťanskej cirkvi.

Nateraz posledná pápežská cesta na Slovensko, ktorú absolvoval ako jednu z posledných počas svojho pontifikátu Ján Pavol II., sa uskutočnila v r. 2003. Vďaka jej charakteru ju možno radiť medzi historické udalosti v dejinách tejto mladej krajiny. Napriek všeobecne známemu faktu o počte obyvateľov kresťanského vyznania na Slovensku, neboli reakcie na pontifikovu cestu k nám vždy iba pozitívne. Špekulácie niektorých médií o výške nákladov tejto návštevy vrhali tieň na posolstvo, ktoré prišiel „milovanému národu“ odovzdať slabnúci pápež. Súčasne s tým sa u časti obyvateľstva začala prejavovať výrazná animozita voči sakrálnu i neskrývaný antiklerikalizmus. Kontrastne pôsobila reakcia väčšiny sekulárnych médií na situáciu z apríla 2005. Dôstojné trúchlenie nad odchodom „svedka nádeje“ prevládlo nad niekdajším nepriateľstvom.

Zase pápež?

Opakovanie udalostí spred ôsmich rokov možno očakávať, ak sa príchod Benedikta XVI. na Slovensko potvrdí. Bolo by prekvapením, keby veľké mienkotvorné médiá venovali výraznejšiu pozornosť slovám a odkazu významného hosťa. Očakávať môžeme skôr pestrú mozaiku kritiky založenú na množstve atraktívnych tém: sexuálne škandály, cirkevné majetky, výhrada vo svedomí a pod. Nebude prekvapením, ak prípadný deficit „relevantných“ argumentov vyplnia kritici cirkvi osvedčeným a na racionalitu nenáročným obviňovaním z obskurantizmu. Nihil novi sub sole.

„Len ťažko možno predpokladať, že Slováci v súvislosti s prípadnou pápežskou návštevou prekonajú svoju charakteristickú národnú črtu – pocit bezvýznamnosti a s ním spojený komplex menejcennosti.“

Uctiť si pamiatku 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda, slovanských vierozvestov a spolupatrónov Európy na naše územie. To bude hlavný dôvod eventuálnej pastoračnej návštevy Benedikta XVI. Pápež nikomu nepríde prikazovať, ako má žiť. Nepríde vyhlasovať novodobú križiacku výpravu. Ani nepríde nikomu vyjedať z taniera. A možno nepríde vôbec. Kto to môže pochopiť, nech pochopí.

Stále ten istý komplex

Tí, ktorí radi a často pripomínajú formálne sekulárny charakter Slovenska, sa nemýlia. Za pravdu im dáva aj naša ústava. Avšak práve oni by tiež nemali zabúdať, že ten istý dokument, ktorý formuluje nezávislosť Slovenskej republiky na akomkoľvek náboženstve, explicitne deklaruje –  pár riadkov predtým – aj „cyrilo-metodské duchovné dedičstvo“ ako jeden z hlavných konštitutívnych prvkov slovenskej štátnosti. Vďaka bratom zo Solúna máme totiž omnoho viac, než iba jeden voľný deň na začiatku prázdnin. Nič na tom nezmení ani fakt, že dnes nepíšeme hlaholikou, cyrilikou, ani azbukou.

Len ťažko možno predpokladať, že Slováci v súvislosti s prípadnou pápežskou návštevou prekonajú svoju charakteristickú národnú črtu – pocit bezvýznamnosti a s ním spojený komplex menejcennosti. Napokon, príležitosť nevyužili ani nedávno. Mnohí sa nedokázali povzniesť nad maďarskú historizujúcu sentimentalitu v Bruseli. A to aj napriek tomu, že tá je dobrá iba na to, aby sa po nej šliapalo. Doslova.

Marián Sekerák
Foto: Marek Mačica (Brno, 2009)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0