Aktuálne 28. október 2016

Šéf sýrskej diplomacie: Aleppo oslobodí od teroristov armáda

TASR
TASR
Aleppo oslobodí od teroristov sýrska armáda, vyhlásil dnes sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Aleppo oslobodí od teroristov sýrska armáda, vyhlásil dnes sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim.

Jeho slová zazneli v Moskve na schôdzke s rezortnými kolegami Ruska a Iránu - Sergejom Lavrovom a Mohammadom Džavádom Zarífom.

"Nezredukujeme svoje sily v boji proti terorizmu. Oslobodíme Aleppo od teroristov a mesto zjednotíme," citovala Mualima agentúra DPA. Mualim povedal, že sýrska vláda je v meste pripravená dodržiavať nové prímerie, ale pod podmienkou, že zahraničné mocnosti podporujúce povstalcov zaistia, aby civilisti mohli využiť pokoj zbraní na odchod z mesta.

Sergej Lavrov poznamenal, že militanti bránia civilistom opustiť Aleppo. Opäť zdôraznil nevyhnutnosť oddeliť tzv. umiernené opozičné sily od teroristických.

Podľa agentúry AP sa trojica ministrov dohodla, že ich krajiny zintenzívnia boj proti terorizmu v Sýrii.

Rusko - dlhoročný spojenec Damasku - podniká nálety v Sýrii proti militantom už vyše rok. Avšak pod tlakom západných mocností prerušilo bombardovanie Aleppa, ktoré sa ocitlo v humanitárnej kríze. Niektoré časti mesta kontrolujú povstalci a bojovníci napojení na teroristickú organizáciu al-Káida, ďalšie má pod kontrolou sýrska armáda.

Sýrske opozičné sily dnes informovali, že spustili rozsiahly útok na vládne jednotky v Aleppe s cieľom prelomiť ich blokádu východnej časti mesta. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zahynulo pri útokoch povstalcov 15 civilistov a vyše 100 utrpelo zranenia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0