Politika 24. október 2016

Aha ho, fašistu

Martin Hanus
Martin Hanus
Marian Kotleba nie je prvý ani posledný fašista s touto slabosťou, preto si ju treba všímať.
Marian Kotleba nie je prvý ani posledný fašista s touto slabosťou, preto si ju treba všímať.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Aha ho, fašistu
FOTO TASR - Martin Baumann

Týždenník Plus 7 dní prišiel minulý týždeň so zaujímavou informáciou: podľa zistení novinárov ĽSNS kúpila zo štátnych peňazí, ktoré získala za volebný výsledok, v Banskej Bystrici rodinný dom pre svojho predsedu Mariana Kotlebu. Dom mala kúpiť podľa odhadov za sumu okolo 300-tisíc eur, pričom ďalšie peniaze údajne putujú na prerábku kúrenia.

Ako vysvetľuje týždenník, ide o rozľahlú vilu, ktorá je oficiálne napísaná na stranu, no Kotleba sa už bol predstaviť obyvateľom ulice ako ich nový sused, pričom na obhliadke domu bol aj spolu s manželkou Frederikou. Kotleba a jeho strana sa najskôr k tomu nevyjadrovali, neskôr vydali vyhlásenie, že informácia týždenníka je nezmysel, pretože pôjde o sídlo strany, určené pre stranícky sekretariát, sklad aj prijímacie miestnosti pre návštevy. Článok označili za objednávku Penty, ktorá vlastní týždenník a ktorá sa týmto banskobystrickému županovi mstí kvôli predaju dvoch domov. 

Kde je pravda, nevieme. Možno ju má vodca a týždenník celú kauzu prehnal a možno sa vodca s manželkou časom predsa len potajme nasťahuje do domu a aby to formálne vyzeralo v poriadku, vyčlení komôrku pre propagačné materiály a pre najužšie vedenie strany vyčlení saunu.

Nijako by nás to neprekvapilo. Z moderných slovenských dejín si pamätáme Ľuptákovo Združenie robotníkov Slovenska (ZRS), ktoré chcelo svojho času zastaviť rozkrádačskú privatizáciu, odovzdať moc robotníckym radám a definitívne nastoliť dejinnú spravodlivosť. Vo voľbách roku 1994 získalo hlasy hladových dolín a po voľbách už aj jeho členovia spolu s HZDS a SNS privatizovali formou, pre ktorú sa muselo nájsť nové slovo prichmatizácia.

ĽSNS je mentálne aj morálne ZRS vo fašistickom vydaní, len stačí príležitosť.

Napokon, ešte minulý rok sa zdalo, že Kotleba je celoslovensky politicky mŕtvy a v marcových voľbách nemá žiadnu šancu. Už sa šírili chýry, že zo župy si spravil samoobsluhu, svojho brata povýšil na šéfa správy banskobystrických ciest, na referáte zamestnal svoju manželku, na jeho osobný účet mu prispievali zamestnanci župy, dokonca od ľudí zbieral peniaze na jeden zo svojich účtov, ktorý sa tváril ako stranícky. Lenže okrem pár novinových článkov si tento Kotlebov pokrvný pašalík nikto nevšímal a v marci prišiel hnedý uragán.

Samozrejme, toto je len pozlátko, pomery v okolí Mariana Kotlebu, ktorého na župe obklopujú bezvlasí chlapíci, sú podľa všetkého o poznanie horšie. Nikomu sa v tom však nechce rýpať, keďže to nie je príliš bezpečné, ako sa naposledy na vlastnom rozbitom aute presvedčil Radovan Bránik. Ten mal podľa portálu Aktuality.sk preverovať, že osoby z okruhu banskobystrického župana Mariana Kotlebu si snažia prilepšiť „ochranou“ tamojších podnikateľov. 

Vo fašisticko-náckovskom undergrounde sa už o týchto rôznych slabostiach vnútri ĽSNS všeličo hovorí. Dokonca je tu konkurenčná skupina na čele so šéfom Slovenského hnutia obrody Róbertom Švecom, ktorý dúfa, že práve na týchto slabostiach sa raz Kotleba potkne a na rad sa dostanú oni, tí praví a neskorumpovaní rytieri bielej vlasti.

Marian Kotleba však zatiaľ môže byť pokojný, keďže príslušné štátne orgány a politická trieda ho len pasívne pozorujú. Ficov Smer prijal stratégiu, že si jeho fyzickú existenciu nebude všímať (napokon, ĽSNS v parlamente výrazne znižuje šancu, že sa podarí zostaviť vládu bez Smeru), opozícia si jeho existenciu po voľbách všimla (jej poslanci totiž sedia v parlamentných laviciach vedľa neho) a viedla podnetnú diskusiu, či podporiť alebo nepodporiť nominantov ĽSNS v čele parlamentných výborov alebo či hlasovať, alebo nehlasovať za návrhy jej poslancov.

Ostal len prezident Andrej Kiska, ktorý označil vodcu viackrát za fašistu, ktorého treba vytlačiť na perifériu.

Iste, Kotleba je fašista. Chce to len slovko navyše a účinok sa zosilní. Aj onen banskobystrický robotník skončil v 90. rokoch vtedy, keď už aj jeho voliči chápali, že je to skorumpovaný robotník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0