Aktuálne 12. október 2016

Na Slovensku bude v súvislosti s úmrtím prezidenta Kováča štátny smútok

TASR
TASR
Na Slovensku bude vo štvrtok 13.10. v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča od 8.00 do 17.00 h štátny smútok.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Na Slovensku bude vo štvrtok 13.10. v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča od 8.00 do 17.00 h štátny smútok.

V tento deň sa zároveň uskutoční štátny pohreb exprezidenta. O vyhlásení štátneho smútku aj o príprave štátneho pohrebu rozhodla vo štvrtok 6.10. vláda.

Počas štvrtkového štátneho smútku použijú štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy osobitnú vlajkovú výzdobu. Vyzvalo ich na to ministerstvo vnútra, do kompetencie ktorého patrí aj štátna symbolika.

Úprava vlajkovej výzdoby sa podľa Marty Fabianovej z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra uskutoční spustením štátnej vlajky Slovenskej republiky do polovice výšky stožiara. Pri výzdobe štátnou zástavou sa spolu s ňou vyvesí aj čierna zástava, pevne spojená so žrďou, a to tak, že sa umiestni z čelného pohľadu vpravo od štátnej zástavy.

Ak je vyvesená aj ďalšia zástava, napríklad EÚ, kraja, mesta či obce, čierna zástava sa umiestňuje z čelného pohľadu celkom vpravo. Čierna koruhva sa pri štátnom smútku používa obdobne ako zástava. Úprava vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku sa začne vo štvrtok o 8.00 a ukončí sa v ten istý deň o 17.00 h.

Vo štvrtok bude pre štátny smútok na Slovensku obmedzená prevádzka hazardných hier. Ako pre TASR uviedol hovorca národnej lotériovej spoločnosti Tipos Rastislav Čépe, v čase trvania štátneho smútku sú podľa zákona o hazardných hrách stanovené obmedzenia prevádzkovania hazardných hier.

"Prevádzkovatelia hazardných hier majú zakázané vykonávať príjem vkladov, príjem stávok, vyplácanie výhier, iné úkony smerujúce k určeniu výsledku hazardnej hry a ďalšie úkony, ktoré sa pri prevádzkovaní hazardných hier vykonávajú verejne, alebo pri ktorých sa uskutočňuje komunikácia medzi hráčom a prevádzkovateľom hazardnej hry, okrem zverejňovania výsledkov hazardných hier," priblížil Čépe.

To znamená, že vo štvrtok v čase od 8.00 h do 17.00 h nie je možné uzatvoriť stávku, overiť výhry ani vyplácanie výhier a iné úkony súvisiace s prevádzkovaním hazardných hier.

Verejnoprávny RTVS zrealizuje pre štvrtkový štátny pohreb exprezidenta Kováča mimoriadne zmeny v programe. Z pohrebu bude dávať priamy prenos, v tento deň vyradí z vysielania i všetky zábavné programy.

Štátny smútok v SR vyhlasuje v súčasnosti podľa zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády SR. Kabinet tak však môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na území alebo mimo územia Slovenska.

Vláda štátny smútok vyhlásila doteraz osemkrát. Naposledy 23. decembra 2011 na počesť posledného československého prezidenta Václava Havla, ktorý sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia. 
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0