Na Polievkovom festivale v Košiciach bodovala vegánska gaštanová pochúťka
Zlatú lyžicu tohtoročného Polievkového festivalu, ktorý sa uskutočnil v sobotu v Košiciach, získala Komunita otvorenej zóny v Tabačke so svojou gastronomickou pochúťkou - vegánskou gaštanovou polievkou.
TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Renáta Zolnaiová. Trojčlenná porota, ktorej súčasťou bol aj čínsky veľvyslanec v SR Lin Lin, hodnotila chuť, vôňu, konzistenciu, vizuálne prevedenie a použité suroviny.
Národnú polievku varilo viacero tímov. Súťažili napríklad Iránci, Lýbijčania, Bulhari, ale aj Francúzi. "Veľmi zaujímavým počinom bolo to, že Mongoli si priniesli vlastnú jurtu. Postavená bola v areáli Kasární/Kulturparku, každý návštevník si tak mohol pozrieť, ako to vyzerá v ich tradičnom príbytku," priblížila manažérka s tým, že mongolská komunita tiež otvorila festival hrou na svoj tradičný hudobný nástroj - morin huur. Na podujatí sa zúčastnil aj veľvyslanec Mongolskej republiky J. E. Dorjdamba Zumberellkham.
Na Polievkovom festivale sa v tomto roku prezentovalo 44 tímov, čo je oproti minulému roku o 12 viac. "Jeho cieľom je ukázať, aké rôznorodé je mesto Košice a kto je jeho súčasťou. Hoci sa stal obľúbeným gastrozážitkom, jeho primárnym zámerom bolo a je prehĺbiť vzájomnú toleranciu, rešpekt a úctu k inakostiam rôznych národností, skupín, komunít a jednotlivcov," priblížila Zolnaiová.