Aktuálne 04. október 2016

Nespokojní učitelia budú v stupňovanom štrajku pokračovať aj v októbri

TASR
TASR
Iniciatíva slovenských učiteľov bude v stupňovanom štrajku, ktorý sa začal 13. septembra, pokračovať aj v októbri.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Iniciatíva slovenských učiteľov bude v stupňovanom štrajku, ktorý sa začal 13. septembra, pokračovať aj v októbri.

Potvrdili do dnes zástupcovia iniciatívy s tým, že na piatok (7.10.) pripravujú protestný pochod k ministerstvu financií.

"Pán minister financií nás žiada o bazálny pokoj s tým, kto čo má a nemá. Ale žiaľ, my, čo robíme v školstve a vidíme to, čo sa deje, a vidíme, ako sa stále niečo mení, ale nič ešte nie je doriešené, tak, samozrejme, ťažko nájdeme ten bazálny pokoj s tým, čo máme a nemáme. A preto našou odpoveďou je bazálny pochod," informovala Jarmila Javorková z ISU.

Podujatie sa uskutoční 7. októbra o 8.30 h. Trasa pochodu bude od domu odborov až po ministerstvo financií. "Bude to pochod pre tých, ktorí nesúhlasia s tým, ako sa nejakým spôsobom dehonestuje postupne meno učiteľa v našej spoločnosti. Je to zároveň pochod aj pre tých, ktorí nesúhlasia s nulovým navýšením platov učiteľov, pretože podľa daných sľubov to považujú za výsmech," dodala Javorková.

Nespokojní učitelia budú najbližšie štrajkovať tento piatok, keď sa nebude na zapojených školách vyučovať štyri hodiny. "V mesiaci október bude stupňovaný štrajk pokračovať stupňovaním toho, že sa jednak budú skracovať intervaly medzi jednotlivými štrajkovými dňami. Z osemdňového intervalu prechádzame na šesťdenný," uviedol Vladimír Crmoman z ISU. Ďalšie štrajky sa tak uskutočnia vo štvrtok 13. októbra, stredu 19. októbra a utorok 25. októbra. Vo všetky tieto dni sa nebude na zapojených školách učiť štyri hodiny.

Učitelia sa dnes vyjadrili aj k prebiehajúcemu rokovaniu o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017, kde štát navrhol zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe o tri percentá. To by sa však netýkalo učiteľov. "Návrh pána ministra financií, s ktorým prišiel, že pedagogickí zamestnanci by nemali mať od 1. januára pridané už vôbec nič, považujeme za výsmech,“ uviedol Branislav Kočan z ISU. Učitelia podľa vlastných slov vidia aj snahu vyvolať závisť medzi jednotlivými profesiami. "My plne solidarizujeme so všetkými zamestnancami v ostatných sférach, ale domnievame sa, že v našom prípade sme predložili dostatočné množstvo argumentov, analýz, ktoré potvrdzujú, že učiteľské povolanie by malo byť omnoho viac ocenené,“ dodal Kočan.

Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a zvýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0