Aktuálne 04. október 2016

ZUNO banka postupne ukončí svoju činnosť

TASR
TASR
Majiteľ ZUNO BANK AG, Raiffeisen Bank International (RBI) Group sa rozhodol ukončiť činnosť ZUNO banky v Českej a Slovenskej republike.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Majiteľ ZUNO BANK AG, Raiffeisen Bank International (RBI) Group sa rozhodol ukončiť činnosť ZUNO banky v Českej a Slovenskej republike.

Dôvodom tohto rozhodnutia je zjednodušenie štruktúry a odstránenie duplicitných aktivít na trhoch, na ktorých skupina pôsobí.

S účinnosťou od 21. októbra preto ZUNO banka zastaví prijímanie nových klientov. Na Slovensku zároveň k rovnakému dátumu zníži úrokové sadzby na sporiacich produktoch na nulovú úroveň.

"Chcel by som zdôrazniť, že všetky klientske prostriedky v ZUNO banke sú chránené v zmysle zákona o ochrane vkladov. Klientom, ktorí aktuálne využívajú naše bankové služby, bude ZUNO poskytovať servis aj naďalej. O ďalších krokoch ich budeme informovať s dostatočným predstihom," povedal Oyvind Oanes, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZUNO BANK AG. 

Predpokladaný dátum vrátenia bankovej licencie ZUNO banky je koniec prvého polroka 2017. Bankové aktivity sa budú postupne presúvať na Raiffeisenbank, a. s., (ČR) a Tatra banku, a. s., (SR). O konkrétnom postupe sa ešte rokuje v rámci skupiny RBI a tiež s príslušnými dohľadovými orgánmi.

"Keďže sme súčasťou jednej bankovej skupiny, naše nazeranie na smerovanie bankovníctva je si veľmi blízke. Budúcnosť bankovníctva vidíme najmä v rozvoji nových technológií a digitalizácii. Sme preto presvedčení, že klienti pocítia pripravovanú zmenu len minimálne a naše riešenia im pomôžu rásť a napredovať," povedal Michal Liday, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky.

V marci tohto roka luxemburská skupina ABH Holdings S.A. (ABHH) odstúpila od kúpy ZUNO banky. Dôvod odstúpenia od obchodu s RBI však nesúvisel so ZUNO bankou. 

Raiffeisen Bank International však stále rokuje o možnosti predaja platformy, na ktorej ZUNO banka funguje. Momentálne patrí ZUNO v poskytovaní služieb internetového bankovníctva a mobile-bankingu na špičku rebríčka medzi slovenskými aj českými bankami.

Ako informoval TASR hovorca banky Ivo Trávniček, k 31. augustu 2016 mala ZUNO banka viac ako 200 zamestnancov. Zákaznícka báza spolu predstavovala 266.000 klientov v ČR a SR. Banka spravuje približne 815 miliónov eur v depozitoch a objem úverov je vo výške 86 miliónov eur.

Online banka ZUNO spustila svoju činnosť v roku 2010 na Slovensku, po ktorom nasledovala v polovici roka 2011 Česká republika. Patrí vôbec medzi prvé online banky pôsobiace v regióne strednej a východnej Európy.

"Na slovenskom trhu zostávame ako jediná úspešná digitálna banka. Napriek tomu, že ZUNO bolo pre nás priamou konkurenciou, jeho odchod nás mrzí. Bankový trh na Slovensku bude menej pestrý a tradičné banky prídu o jedného vyzývateľa. mBank už viac ako osem rokov potvrdzuje, že nízkonákladový model nových bánk je trvalo udržateľný a naďalej má potenciál rásť, čo podčiarkuje aj fakt, že slovenská mBank už získala viac ako 265.000 klientov," povedal pre TASR Tomáš Palovský, PR manažér a hovorca mBank.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0