Aktuálne 02. september 2016

Richter v Bruseli: Slovensko ratifikuje Istanbulský dohovor do konca roka

TASR
TASR
Slovensko by malo do konca tohto roka ratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, ktorý je známy ako Istanbulský dohovor.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Slovensko by malo do konca tohto roka ratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, ktorý je známy ako Istanbulský dohovor.

V Bruseli to dnes uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter po vypočúvaní vo výboroch Európskeho parlamentu (EP).

Richter pred poslancami výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) a výboru EP pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM) hovoril o programových prioritách svojho rezortu počas predsedníctva SR v Rade EÚ.

Minister v rozhovore pre TASR uviedol, že členovia výboru FEMM sa ho pýtali aj na to, kedy Slovenská republika ratifikuje Istanbulský dohovor. Podľa jeho slov ide o proces, ktorý beží na dvoch úrovniach. 

Na jednej strane je úroveň EÚ ako celku, keďže únia má záujem pristúpiť k tomuto dohovoru kolektívne. Následne by ho mali ratifikovať jednotlivé členské štáty. Minister pripomenul, že tak zatiaľ urobilo len 13 krajín.

"My sme v procese a v štádiu, že by sme do konca roka mohli ratifikáciu uskutočniť. Pre nás je však dôležitá iná vec. Pristupujeme k tomu tak, že pripravujem národnú legislatívnu normu, ktorá má zaistiť prevenciu a zamedziť týraniu žien, dopadom na deti a všetkému čo s tým súvisí," vysvetlil Richter pozíciu SR.

Zdôraznil, že vláda chce "tieto veci" zakomponovať do národnej legislatívy ešte pred ratifikáciou dohovoru, ktorý už SR podpísala.

"Ostatné krajiny budú postupovať skôr tak, že najskôr ratifikujú dohovor a potom sa budú zaoberať národnou legislatívou. My sme zmenili poradie, čo je veľmi dobre. Sme ďalej z hľadiska realizácie konkrétnych podmienok do legislatívnej podoby," uviedol Richter.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0