Aktuálne 31. august 2016

Vašečka: Ak rokovací poriadok prejde v navrhovanej podobe, obrátime sa na Ústavný súd

TASR
TASR
Ak novela Rokovacieho poriadku Národnej rady prejde v parlamente v navrhovanej podobe, teda aj s obmedzením rečníckeho času pre poslancov, či so zákazom používať bannery resp. transparenty v pléne, opozícia sa obráti na Ústavný súd.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ak novela Rokovacieho poriadku Národnej rady prejde v parlamente v navrhovanej podobe, teda aj s obmedzením rečníckeho času pre poslancov, či so zákazom používať bannery resp. transparenty v pléne, opozícia sa obráti na Ústavný súd.

Pred dnešným rokovaním poslaneckého grémia to novinárom povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

"Dúfam, že privedieme pána predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) k rozumu a novelu stiahne," povedal Vašečka. Za nedemokratickú považuje navrhovanú nevyváženosť pri možnosti vystúpiť v pléne u člena vlády a u poslanca. "Sme parlamentná republika, poslanec má kontrolovať vládu. Bude ale časovo obmedzený, kým člen vlády nie. Napr. minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude môcť rečniť aj hodinu a pol a poslanec bude môcť na neho reagovať 20 minút," zdôraznil.

Navrhovaný zákaz bannerov zase považuje Vašečka za obmedzenie slobody prejavu. "Už boli takéto pokusy napr. v Maďarsku, kde takéto niečo prešlo. Potom sa poslanci maďarského parlamentu obrátili na Európsky súd pre ľudské práva a uspeli," dodal Vašečka.

Danko ešte v utorok (30. 8.) vyhlásil, že stiahne navrhované zmeny v Rokovacom poriadku NR SR, ak opozícia dokáže svoje tvrdenia o nedemokratických praktikách. Šéf parlamentu pritom odmieta kritiku opozície, ktorá hovorí o nedemokratickom spôsobe prípravy návrhov a tiež o totalitných praktikách. Opozícia tvrdí, že zmeny sú namierené proti nej a majú jej zavrieť ústa. Danko žiada opozíciu o vysvetlenia a dôkazy.

"Ak poslanci predložia dôkazy o nedemokratických praktikách, predstavia aspoň jeden nedemokratický nástroj, osobne túto novelu stiahnem," deklaroval Danko, ktorý vyzýva na konštruktívnu debatu. Od kritikov žiada, aby predložili svoje pripomienky, ako sľúbili.

Novela rokovacieho poriadku, o ktorej by mali poslanci rokovať na septembrovej schôdzi, má zakázať transparenty, letáky aj mobily v rokovacej sále, ako aj robenie fotiek a videozáznamov. Poslanci by mali dostať aj iné obmedzenia vrátane časových limitov na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty.

Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiada návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne. Bojí sa zneužívania zákona proti opozícii, čo koalícia odmieta. Tá si od zmien sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie schôdze.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0