Komentáre a názory 03. jún 2010

KOMENTÁR: Katolícke noviny: Svätý Robert, oroduj za nás

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Kresťania často pred voľbami hovoria, že od politikov žiadajú zhodu medzi ich volaním a konaním. No ak najsilnejší mediálny hlas katolíkov nezvláda naplniť tento status, voliči to budú mať ozaj ťažké. "V zodpovednosti za spoločné dobro." Tak znie titulok najnovších Katolíckych novín, ktorým redakcia...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Kresťania často pred voľbami hovoria, že od politikov žiadajú zhodu medzi ich volaním a konaním. No ak najsilnejší mediálny hlas katolíkov nezvláda naplniť tento status, voliči to budú mať ozaj ťažké. "V zodpovednosti za spoločné dobro." Tak znie titulok najnovších Katolíckych novín, ktorým redakcia...

Kresťania často pred voľbami hovoria, že od politikov žiadajú zhodu medzi ich volaním a konaním. No ak najsilnejší mediálny hlas katolíkov nezvláda naplniť tento status, voliči to budú mať ozaj ťažké.

"V zodpovednosti za spoločné dobro." Tak znie titulok najnovších Katolíckych novín, ktorým redakcia naráža na postoj kresťanov k voľbách. Hneď vnútri čísla sa však zodpovednosť dostáva na tenký ľad.

Predvolebná anketa s predstaviteľmi ôsmich najsilnejších strán vyzerá oproti tej z prezidentských volieb ako cez kopirák. Postoy sa aj vtedy ozval, keď takýto prístup označil za nesplnenie si úlohy a zaradenie medzi alibistov.

Treba priznať, že aj Postoy mal nedávno anketu s niektorými stranami, vrátane ĽS-HZDS (viaceré strany nemali záujem odpovedať a to ani po viacnásobnom pripomínaní). Alebo aj denník SME má každý deň predvolebnú anketu s politikmi, ktorých "nemusí". Aký je však rozdiel medzi predvolebnou anketou v denníku SME, na Postoy.sk a v Katolíckych novinách? Prečo môžu dostávať priestor strany, ktoré svojou politikou morálne devastujú krajinu v prvých dvoch prípadoch a v Katolíckych novinách už nie?

K téme:
Sedem (kandidátov) svätcov

Odpoveď je pomerne jednoduchá a súvisí s tým, aký majú dané noviny postoj a názor na konkrétnych politikov aj mimo volieb a ako ho dávajú najavo. Keďže napríklad SME denne vyjadruje, čo si myslí o takom Ficovi či SNS, čitatelia nebudú anketu so Slotom chápať ako prejav úcty a uznania. Podobne aj čitateľom Postoy.sk je zrejme jasné, že vládna koalícia sa u nás teší asi takej popularite ako popol z Eyjafalla. Lenže v Katolíckch novinách sa mena konkrétneho politika nedočkáte ako je rok dlhý, a nieto ešte v kritickej konotácii. Robert Fico ignoruje predvolebnú anketu najväčích mienkotvorných novín v krajine, no v tej v KN má najdlhší príspevok. Nie je to podozrivé?

Je dokázateľné, že čitatelia KN tvoria väčšinou starší ľudia a je rovnako známe, že práve strany ako Smer a HZDS majú podporu najmä od skoršie narodených. Ak by chceli noviny dodržať slogan z obálky čísla, museli by napríklad doplniť, že práve Ficova vláda sa vyhýbala novelizácii zákona o sociálnych službách, ktorú napokon presadili aktivisti a poslanci cez Ústavný súd. Paradoxne, o číslo dozadu noviny píšu aj o spomínanom úspechu. Ignoráciu námietok našich biskupov zo strany ministerky Tomanovej a premiéra však nespomínajú.

Problém je tiež vo výbere otázok. Po prečítaní ankety v KN sa duša kresťana môže rozplývať nad spokojnosťou, ktorá spočíva v pocite, že nech vládu zostaví hocikto, kresťanské princípy budú udržané. Miesto naštudovania volebných programov strán či minulosti kandidátov noviny ponúkajú výber myšlienok z koncilového dokumentu Gaudium et Spes a volebné fakty z histórie.

"Voliť teda nie je len právo, ale i povinnosť kresťana, ktorý (...) musí zvládnuť nápor predvolebných reklám, kampaní či presviedčaní zo strany tých, ktorí sa dožadujú jeho priazne," napísal v komentári šéfredaktor Ivan Šulík. A má pravdu, anketa v jeho novinách to dokazuje. Kresťanom a slušnému Slovensku nijako nepomohla. Verme, že ten nápor zbožnosti na stranách 10. a 11. čitatelia zvládnu.

Pavol Rábara
Foto: Flickr.com/Martin Ceisel

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0