Svet kresťanstva 03. august 2016

Na pohreb zavraždeného francúzskeho kňaza prišli aj moslimovia (foto)

TASR
TASR
Týždeň po útoku spáchanom dvojicou džihádistov v chráme v Saint-Etienne-de-Rouvray vo francúzskej Normandii sa v utorok v katedrále Notre-Dame v Rouene konala pohrebná omša za zavraždeného kňaza Jacqua Hamela. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Na pohreb zavraždeného francúzskeho kňaza prišli aj moslimovia (foto)
Týždeň po útoku spáchanom dvojicou džihádistov v chráme v Saint-Etienne-de-Rouvray vo francúzskej Normandii sa v utorok v katedrále Notre-Dame v Rouene konala pohrebná omša za zavraždeného kňaza Jacqua Hamela. 

 
Do katedrály v Rouene prinášajú truhlu s telom zavraždeného kňaza Jacqua Hamela. Foto – TASR/AP

V katedrále v Rouene bolo z bezpečnostných dôvodov len asi dvetisíc smútočných hostí. Prítomný bol minister vnútra Bernard Cazeneuve, exminister zahraničných vecí Laurent Fabius, zástupcovia kresťanských cirkví, židovskej obce i moslimskej komunity.

Obrady sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia: pred vstupom do katedrály sa každý z hostí musel podrobiť kontrole. Prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky priebeh omše pred katedrálou v daždi sledovali ďalšie stovky veriacich i neveriacich. 

Prečítajte si aj
Zavraždený otec Hamel: Urobme svet viac bratskýmZdieľať

Truhlu s telom zavraždeného vniesli do katedrály krátko pred druhou hodinou popoludní v procesii kňazov a položili priamo na zem, pred oltár. Počas omše bola na truhle biela alba s červenou štólou. Rovnaká alba bola aj na kríži pri oltári ako symbol kňazovej násilnej smrti.

Omšu celebroval rouenský arcibiskup Dominique Lebrun. Na úvod svojho príhovoru sa Lebrun poďakoval židovskej a moslimskej komunite za prejavy sústrasti. Dodal tiež, že „sme sa tu zhromaždili tak, ako by sa to Jacquovi Hamelovi nebolo páčilo: slávnostne, s osobnosťami a davom, pred kamerami“.

Poznamenal však, že kňazovi by sa páčilo, že smútoční hostia vytvárajú spoločenstvo, komunikujú, sú k sebe pozorní a nikoho spomedzi seba nevylučujú. 

Prečítajte si aj
Islamisti si vraždu kňaza natáčali. Bol to odvážny muž, spomínajú veriaciZdieľať

Arcibskup Lebrun dnes dopoludnia na tlačovej konferencii vyzdvihol rozhodnutie Hamelových príbuzných, aby počas omše zaznela pasáž z Evanjelia sv. Matúša, známa ako „kázanie na Hore“, v ktorej Ježiš hovorí: „Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú.“

S krátkym príhovorom v katedrále vystúpila sestra zavraždeného Roselyne, ktorá vyzvala: „Naučme sa žiť spolu, svet tak veľmi potrebuje nádej.“

Jedna z kňazových neterí v príhovore spomínala, že po útokoch v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo na svoju stránku na facebooku napísala želanie: „Och, Bože, len aby sme si dokázali zachovať toleranciu a zdravý rozum.“ „Nikdy by som nepomyslela, že túto vetu si budem musieť opakovať s toľkou silou a presvedčením. Ale urobím to,“ dodala.

Francúzske médiá informovali, že po obradoch v rouenskej katedrále sa uskutoční pohreb na nezverejnenom mieste. Podľa vyhlásenia diecézy uloženie tela sa uskutoční v úzkom rodinnom kruhu.

Pohrebné obrady sa nemohli konať v kostole v Saint-Etienne-de-Rouvray, pretože bol útokom znesvätený a momentálne ani neslúži svojmu účelu, uviedol na svojej webovej stránke denník Le Parisien.

Foto (6) – TASR/AP

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0