Svet kresťanstva 29. júl 2016

Pápež František prišiel do Osvienčimu a mlčal

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Euforickú atmosféru Svetových dní mládeže v Krakove pápež František v piatok dopoludnia vystriedal s pietnou návštevou koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Pápež František prišiel do Osvienčimu a mlčal
Euforickú atmosféru Svetových dní mládeže v Krakove pápež František v piatok dopoludnia vystriedal s pietnou návštevou koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau.


Pápež František navštívil Osvienčim v úplnom mlčaní. Foto – TASR/AP

Vstúpil s meravou tvárou, bolo cítiť, ako ťažko potláča svoje pohnutie. Sadol si na pripravené miesto za bránou s nápisom Arbeit macht frei a s privretými očami sa viac ako desať minút v tichosti modlil. Až kým ho organizátori neprišli upozorniť, že je čas ísť pozdraviť skupinku mužov a žien, ktorí prežili nacistické vyčíňanie v koncentračnom tábore v Osvienčime. Medzi nimi bol aj Naftali Fürst, rodák z Bratislavy. Každého z preživších pápež pozdravil, vypočul a pobozkal. Niektorí mu prekvapivo pobozkali ruku.

Po pápežovi Jánovi Pavlovi II. a Benediktovi XVI. je František treťou hlavou Katolíckej cirkvi, ktorá navštívila toto miesto. Kým poľský pápež slúžil v Osvienčime omšu a nemecký pápež predniesol príhovor počas spomienkovej slávnosti, Františkova návšteva prebiehala v úplnom tichu. „Chcel by som navštíviť to miesto hrôzy bez príhovorov, bez ľudí, len s malou skupinkou, ktorá je nevyhnutná... Chcel by som vstúpiť sám, modliť sa a prosiť, aby mi Pán dal dar sĺz. To je všetko,“ avizoval vopred František.


Pápež sa zhovára s mužom, ktorý prežil Osvienčim. Foto - TASR/AP

Pápežovo rozhodnutie ocenila predsedníčka Únie židovských obcí Talianska Noemi Di Segni, ktorá mu zaslala ďakovný list. „Myslím, že modlitba v tichu je tá najkrajšia vec, akú môže spraviť, aby nemárnil slová,“ pridala sa 85-ročná Liliana Segreová, ktorú do Osvienčimu deportovali ako 13-ročnú. Zároveň pripomenula slová Prima Leviho, že „hrôza Auschwitzu je nevysloviteľná“.

„Vždy spájam obraz tých chlapcov z Hitlerovej mládeže a neonacistické hnutia, lebo aj keď obe mi ešte naháňajú strach, v podstate vo svojom srdci starej ženy ich ľutujem.“
Liliana Segreová, ktorá prežila Osvienčim.Zdieľať

František v Osvienčime navštívil aj väzenskú celu kňaza Maximiliána Kolbeho, ktorý pred 75 rokmi dobrovoľne položil život za svojho spoluväzňa. Aj tu zotrval v tichej modlitbe. Na tomto mieste zahynula aj ďalšia poľská svätica – rehoľná sestra Editha Steinová, ktorú nacisti zavraždili pre jej židovský pôvod. „Pane, zmiluj sa nad svojím ľudom! Pane, odpustenie za toľkú ukrutnosť!“ napísal pápež do pamätnej knihy. 


Pápež sa modlí pred múrom smrti, kde popravovali väzňov zastrelením. Foto - TASR/AP

Potom sa pápež presunul do časti Birkenau, kde zapálil sviecu pred Medzinárodným pomníkom obetí tábora a pozdravil skupinu Spravodlivých medzi národmi. Ide o ľudí, ktorí počas druhej svetovej vojny nezištne pomáhali pri záchrane židov. „Tí, ktorí neodvrátili tvár na druhú stranu, tí, ktorí neukázali ľahostajnosť, musia byť ocenení,“ povedala preživšia Liliana Segreová, ktorá v minulosti presadila, aby na železničnej stanici v Miláne na mieste, odkiaľ vyvážali židov, bola umiestnená tabuľa s nápisom Ľahostajnosť. „Mnohí sa čudovali tomuto rozhodnutiu. Ale ja som bojovala, aby tam bol ten nápis: všetko to, čo sa udialo a ešte sa dnes deje má na svedomí – oveľa viac než násilie – ľahostajnosť.“

Jediné verejne vyslovené slová, ktoré počas dvojhodinovej návštevy Osvienčimu-Birkenau zazneli, bol žalm 130, ktorý zaspieval židovský rabín. „Z hlbín volám k tebe, Pane; Pane, počuj môj hlas...“

Pápeži v Osvienčime

„Je nemožné tábor len navštíviť. Je potrebné sa s úzkosťou zamýšľať nad tým, ako ďaleko môže zájsť ľudská nenávisť.“
Ján Pavol II., 7. 6. 1979

„Prišiel som sem dnes ako syn nemeckého národa. Preto môžem a musím byť ozvenou slov svojho predchodcu: Nemohol som sem neprísť. Je to povinnosť voči pravde a voči všetkým tým, ktorí tu trpeli, povinnosť voči Bohu, pre mňa, ktorý tu prichádzam ako nástupca pápeža Jána Pavla II. a ako syn nemeckého národa. Prišiel som sem dnes: prosiť o milosť zmierenia, prosiť o odpustenie od tých mužov a žien, ktorí tu trpeli.“
Benedikt XVI., 28. 5. 2006

Foto – TASR/AP

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0