Svet kresťanstva 29. júl 2016

Pápež František pricestoval na stretnutie s mladými električkou (video)

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Mladí pútnici, ktorí sa v Krakove zúčastňujú na Svetových dňoch mládeže, privítali hlavu Katolíckej cirkvi vo štvrtok večer v rozsiahlom parku Błonia, ktorý až šesťkrát navštívil aj Ján Pavol II.
Mladí pútnici, ktorí sa v Krakove zúčastňujú na Svetových dňoch mládeže, privítali hlavu Katolíckej cirkvi vo štvrtok večer v rozsiahlom parku Błonia, ktorý až šesťkrát navštívil aj Ján Pavol II.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Pápež František pricestoval na stretnutie s mladými električkou (video)
Pápeža Františka na krakovskom letisku privítal poľský prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou. Foto - TASR/AP

Zaujímavosťou je, že pápež za mládežou pricestoval električkou a tak pripomenul svoj zvyk cestovať v Buenos Aires hromadnou dopravou. Spoločnosť mu robila skupina dobrovoľníkov a hendikepovaných pútnikov. Na uvítaciom ceremoniáli, ktorý niesol názov Povolaní k svätosti, sa zúčastnilo viac ako pol milióna mladých.

Pápež v Čenstochovej spadol

Vo štvrtok ráno sa pápež František presunul do Čenstochovej, kde slúžil slávnostnú omšu na Jasnej Hore pri príležitosti 1050. výročia kristianizácie Poľska. Pred odchodom z Krakova nakrátko navštívil kláštor rehoľných sestier prezentiek, ktorý sa nachádza neďaleko krakovského arcibiskupského paláca, kde je počas týchto dní ubytovaný. Súčasťou kláštora je aj kostol sv. Jána, ktorý postavili okolo roku 1100. Na hlavnom oltári je umiestnený zázračný obraz Panny Márie „Osloboditeľky otrokov“ z prvej polovice 16. storočia.

Po príchode do 200-tisícového pútnického mesta Čenstochová pápež zavítal do kaplnky Čiernej Madony v kláštore pavlínov, kde sa pomodlil pred vzácnym obrazom Čiernej Panny Márie. Na pamiatku zanechal rovnakú zlatú ružu, akú v minulosti venoval Pavol VI. Tento pápež sa síce chcel zúčastniť na 1000. výročí krstu Poľska v roku 1966, ale od vtedajšieho komunistického režimu nedostal povolenie. Zlatú ružu od Pavla VI. priniesol až v roku 1979 pápež Ján Pavol II., ktorý sa sem opäť vrátil v roku 1991, keď sa v Čenstochovej konali Svetové dni mládeže. Pápež Benedikt XVI. navštívil Čiernu Madonu v roku 2006.

Slávnostnú omšu, na ktorej sa zúčastnilo asi 300-tisíc pútnikov, sprevádzal nepríjemný incident. Pápež František pri oltári zakopol o jeden zo schodíkov a spadol. Prisluhujúci kňazi mu však hneď pomohli na nohy a omša pokračovala riadnym spôsobom.


Pápež František počas omše v Čenstochovej zakopol a spadol. Foto – TASR/AP

„Mária nám ponúka svoju blízkosť a pomáha nám objaviť to, čo chýba plnosti života. Teraz, ako aj vtedy, to robí so starostlivosťou Matky, svojou prítomnosťou a dobrou radou, učiac nás vyhnúť sa panovačnosti a šomraniu v našich spoločenstvách,“ povedal pápež v homílii, v ktorej spomenul aj veľkých svätcov poľského národa Jána Pavla II. a Faustinu Kowałsku. „Cez tieto ,kanály´ jeho lásky Pán zoslal neoceniteľné dary celej cirkvi a celému ľudstvu. A je význačné, že toto výročie krstu vášho ľudu sa prekrýva práve s Jubileom milosrdenstva.“

Mariánska úcta sa na Jasnej Hore (Jasna Góra) v Čenstochovej datuje od 14. storočia. Poľský národ sa zveril pod ochranu Panny Márie počas švédskej invázie v roku 1656 a podobne urobil aj 26. augusta 1956. Práve v tejto svätyni 4. júna 1979 pápež Ján Pavol II. zveril svoj pontifikát Panne Márii. Vzácny obraz, ktorý tu uchovávajú, predstavuje byzantskú ikonu „Hodigitriu“ (t. j. tá, ktorá ukazuje cestu a sprevádza) zo 6. – 9. storočia. Z 15. storočia zostali na obraze tri ryhy po úderoch šabľou po tvári Panny Márie. Do svätyne každý rok putujú až štyri milióny pútnikov.

František: Vo svete je vojna

Pápež František v stredu popoludní pricestoval do Krakova na svoju prvú návštevu Poľska, v rámci ktorej sa zúčastní na Svetových dňoch mládeže.

Na letisku Jána Pavla II. v Krakov-Balice privítal pápeža poľský prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou. Prítomní boli aj krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz, premiérka Beata Szydlová a ďalší štátni a cirkevní predstavitelia.

Pápež počas letu do Krakova povedal, že svet je vo vojne, pretože prišiel o pokoj. Súčasne zdôraznil, že nemá na mysli vojnu náboženstiev. „Je to vojna záujmov, vojna peňazí, vojna o zásoby prírodných zdrojov... Nehovorím o vojne náboženstiev,“ zdôraznil Svätý Otec.

 
Pápeža Františka na letisku privítal poľský prezident Andrzej Duda s manželkou. Foto – TASR/AP

Z letiska sa hlava Katolíckej cirkvi presunula na Kráľovský hrad Wawel v centre Krakova, kde sa stretla s miestnymi politickými a spoločenskými predstaviteľmi. Potom pápež absolvoval približne polhodinové súkromné stretnutie s poľským prezidentom Dudom.

Pápež František podľa prezidenta vyzdvihol, že Poľsko je silno katolíckym štátom aj vďaka mnohogeneračným rodinám, v ktorých sa starí rodičia snažia odovzdať nielen tradície, ale aj hodnoty, a to tak deťom, ako aj vnukom. Najvyšší poľský predstaviteľ ubezpečil, že Poľsko je krajinou opierajúcou sa o hodnoty, ktorá neodmieta pomoc nikomu, osobitne nie, ak ide o utečenca pred vojnovými konfliktmi usilujúceho sa chrániť vlastné deti. Varšava nesúhlasí iba s tým, aby ľudia smerovali do Poľska silovým rozhodnutím.

S biskupmi za zatvorenými dverami

Po stretnutí s prezidentom sa pápež presunul do blízkej katedrály, kde prijal 130 členov Poľskej biskupskej konferencie. Už skôr sa rozhodol nepredniesť plánovaný príhovor, ale viesť s biskupmi otvorený rozhovor. „Rozhodol sa pre formu, ktorú preferuje a ktorú využíva častejšie spomedzi iných pri stretnutiach s biskupmi počas svojich ciest do zahraničia. Je to forma rodinného stretnutia, dialógu,“ vysvetlil hovorca Svätej stolice Federico Lombardi.

V závere dňa ešte pápež pozdravil mladých z okna arcibiskupského paláca, kde je počas týchto dní ubytovaný. Napodobnil tak zvyk svojho predchodcu Jána Pavla II.

S Františkom sa stretol aj Kiska

Hlavu Katolíckej cirkvi po prílete do Poľska pozdravil aj slovenský prezident Andrej Kiska. Krátke stretnutie sa uskutočnilo na hrade Wawel po stretnutí pápeža s miestnymi politickými a spoločenskými predstaviteľmi a s členmi diplomatického zboru.

„So Svätým Otcom som mal stretnutie minulý rok, vtedy to bol 40-minútový rozhovor. Dnes ho chcem v prvom rade pozdraviť od ľudí z celého Slovenska a opätovne pozvať na návštevu našej krajiny. Boli by sme nesmierne radi, keby prišiel,“ povedal Kiska pre TASR krátko pred stretnutím s pápežom.


Slovenský prezident Andrej Kiska zavítal aj medzi slovenských pútnikov. Foto – Postoj/Peter Balberčák

Slovenský prezident zavítal aj do mesta Skawina, kde je ubytovaných asi štyritisíc účastníkov SDM zo Slovenska. Po neformálnom rozhovore so slovenskými biskupmi sa poďakoval dobrovoľníkom za ich prácu. „Klobúk dole pred dobrovoľníkmi, organizátormi, s ktorými som mal možnosť sa stretnúť. Za vlastné peniaze a trošku aj za vlastné zdravie robia neskutočný kus práce kvôli tomu, aby tu takéto stretnutie mohlo byť. Veľmi sa teším, že aj na Slovensku máme takýchto mladých ľudí,“ uviedol prezident.

Svetové dni mládeže sú v Poľsku už druhýkrát

Tradíciu Svetových dní mládeže (SDM) založil pápež Ján Pavol II., keď v roku 1984 pozval rímsku mládež, aby s ním na Kvetnú nedeľu slávila Svätý rok vykúpenia. Prvý oficiálny ročník SDM sa uskutočnil v roku 1986 v Ríme. Odvtedy sa konajú každé dva až tri roky v inej svetovej metropole. Pomedzi to sa dni mládeže slávia každú Kvetnú nedeľu na diecéznej úrovni.

Poľsko privíta medzinárodné stretnutie mladých už po druhýkrát, v roku 1991 sa uskutočnilo v Čenstochovej. Organizátori očakávajú v Krakove až dva milióny mladých zo 187 krajín sveta. Motto, ktorým je úryvok z Biblie „Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo“, vybral pápež František.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0