Aktuálne 19. júl 2016

Rezort diplomacie opätovne varuje Slovákov pred vycestovaním do Turecka

TASR
TASR
Ministerstvo Slovákom odporúča, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, nevychádzali z ubytovacích zariadení, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ministerstvo Slovákom odporúča, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, nevychádzali z ubytovacích zariadení, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule.

Rezort diplomacie pre momentálnu situáciu v Turecku aktualizovalo cestovné odporúčanie do krajiny. Slováci by mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka. Rezort diplomacie o tom informuje na svojej webovej stránke.

"V súvislosti s pretrvávajúcou závažnou bezpečnostnou situáciou v pohraničných regiónoch juhovýchodného Turecka spojenou s bezpečnostnými operáciami proti militantom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) a pretrvávajúcim konfliktom v Sýrii, opätovne odporúčame slovenským občanom zvážiť nevyhnutnosť cestovania do tureckých miest a provincií Adana, Hatay, Kilis, Gaziantep, Šanliurfa, Mardin, Diyarbakir, Širnak, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars, Agri a Van, ako aj nezdržiavať sa v cca 40 km pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici,“ uvádza rezort na svojej stránke.

Ministerstvo ďalej odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania aj do Ankary a Istanbulu. "Letiská v Ankare a Istanbule sú v prevádzke, je však potrebné rátať s určitými obmedzeniami, prípadne meškaniami,“ informuje ministerstvo.

Slovákom odporúča, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, nevychádzali z ubytovacích zariadení, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule. Podľa ministerstva by mali Slováci obmedziť pohyb po krajine a striktne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek.

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare a Generálny konzulát SR v Istanbule naďalej situáciu monitorujú. Slovákom odporúčajú, aby v prípade cestovania do Turecka využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie.

V súvislosti s udalosťami z noci na sobotu (16. júla) sa pokúsila armádna frakcia v Turecku o štátny prevrat. Tureckí vládni predstavitelia ráno uviedli, že tento pokus sa nevydaril. Zatkli tisíce osôb, medzi ktorými sú okrem príslušníkov armády aj sudcovia a prokurátori. Niekoľko tisíc sudcov a policajtov bolo odvolaných alebo suspendovaných. Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat si podľa aktuálnych údajov vyžiadalo najmenej 294 mŕtvych a vyše 1400 zranených.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0