Rodina 01. júl 2016

Ako trávia vaše deti prázdniny? (Anketa)

Mária Melicherová
Mária Melicherová
Odpovedajú Jana Žitňanská, Mária Podhradská, Emília Sičáková-Beblavá a Jaroslav Barborák.
Odpovedajú Jana Žitňanská, Mária Podhradská, Emília Sičáková-Beblavá a Jaroslav Barborák.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Mária Melicherová

Ako trávia vaše deti prázdniny? (Anketa)

Prichádzajú dva mesiace letných prázdnin, čo je pre pracujúcich rodičov s malými deťmi logisticky náročné obdobie.

Štyroch známych ľudí sme sa preto opýtali: Ako trávia vaše deti prázdniny? Zvyknete im ich zapĺňať aktivitami alebo im skôr nechávate voľnosť?

Jana Žitňanská, poslankyňa Európskeho parlamentu

V prvom rade musím povedať, že z príchodu prázdnin sa u nás doma tešia nielen deti, ale aj my rodičia. Netreba každé ráno ťahať deti z postele, chystať desiate, robiť odvoz-dovoz, učiť sa (áno, žiaľ moja radosť, že už nikdy nebudem musieť vypočítať, v akom čase sa stretnú dva oprotiidúce vlaky a kedy nad nimi preletí mucha netrvala večne a opäť si s deťmi nad tým lámem hlavu). Počas prázdnin sa snažíme vždy stráviť nejaký čas celá rodina pokope, hoci vzhľadom na vek detí sa ich záujmy občas diametrálne líšia a je čoraz ťažšie vymyslieť program, ktorý uspokojí všetkých.

Moji rodičia každé leto berú všetky vnúčatá na pár dní „na samotu u lesa“. Pokiaľ mi to práca a povinnosti dovolia, snažím sa s deťmi chodiť plávať a aktívne oddychovať. Ale k prázdninám samozrejme patrí aj povestné „ničnerobenie“. Čiže deti v žiadnom prípade nevláčime z jedného tábora do druhého a ani nemajú na každý deň rozpis aktivít. Snažíme sa prázdniny prežiť v pohode a radosti.

Mária Podhradská, speváčka, moderátorka, známa tiež ako Spievanka

Spolu s manželom máme tri deti vo veku 13, 11 a 6 rokov. Každé z detí je vo veku, ktorý si vyžaduje individuálny prístup k plánovaniu ich prázdnin a voľného času. Letné prázdniny sú obdobím, keď nezvykneme mávať koncerty práve kvôli tomu, aby sme ako rodina trávili spolu viac času, keďže počas školského roka zvykneme aj počas víkendov mávať koncerty. Takže zhruba polovicu prázdnin trávime ako rodina spolu na rôznych výletoch, predĺžených víkendoch či na dovolenke.

Zároveň však zvykneme tento čas tráviť spolu s našimi kamarátmi, keďže v partii priateľov sa čas trávi krajšie. Naše staršie deti si už dokážu zariadiť isté obdobia počas leta aj po vlastnej línii – denné tábory, splav pod dohľadom dospelého, prázdniny u starých rodičov. Naša najmladšia Katka má počas leta vlastne jeden dlhý víkend, keď nemusí chodiť do škôlky. Do táborov ešte sama nechce chodiť, tak jej vypĺňame čas spolu s jej kamarátmi – rovesníkmi.

Jaroslav Barborák, redaktor RTVS

„Prázdninovanie“ našich troch detí – Adamko (11), Terezka (9), Klárka (4) – je podmienené viacerými faktormi: po prvé, ide o deti zamestnaných rodičov, po druhé, starí rodičia sú rovnako zamestnaní alebo ďaleko a po tretie, sú to deti z bratislavskej Petržalky, teda z prostredia, do ktorého ich ešte veľmi nepúšťame bez nášho dohľadu.

Ak to teda premietneme do ich prázdninovej reality: tí dvaja väčší pôjdu na farské pobytové tábory – po týždni; potom na rovnako farské denné tábory – rovnako po týždni; pôjdeme na spoločnú dovolenku, kde si užijú aj svojich bratrancov a sesternice a tiež k babke na Oravu. Pomedzi to si budú „pestovať“ svoje sídliskovo-farnosťové kamarátstva. Všimli ste si, že v texte sa viackrát objavuje poukaz na farnosť. Zvlášť v realite veľkomestského sídliska sa vytešujeme z fungujúceho farského spoločenstva okolo Milana Bubáka, kde sa tí starší vedia postarať a urobiť program mladším.

Emília Sičáková-Beblavá, predsedníčka Správnej rady Transparency International Slovensko

Mám excelovskú tabuľku na dni, do ktorej uvádzam, kde v daný deň deti budú. Mladší syn má totiž len šesť, a teda ho nemôžem nechať bez „hrubej“ kontroly. Na presný obsah konkrétneho dňa už „excel“ nemám. Tam máme často veľkú voľnosť. V prvé dni si musia upratať detskú izbu, za rok sa tam nanosí veľa zbytočností a nikdy nie je čas na generálne upratovanie. Ďalšie dni, ak nemajú program mimo domova, platia tieto princípy: 

- nechám ich vyspať, 

- vybrať si raňajky,

- navrhnúť si program, ale s tým, že ipad majú maximálne hodinu denne. 

Mimo domova trávia deti čas hlavne s rodinou: bratrancami, starými rodičmi a mojimi sestrami. Okrem dovolenky s nami rodičmi si chlapci každý rok vyberajú jedno slovenské mesto, ktoré navštívime. Minulý rok to bolo Komárno a Nitra. Ako bonus sme si dali Kremnicu. Tento rok sa ešte nerozhodli, ale ja pre nich chystám aj Čechy: Olomouc, Plzeň, Praha a Karlove Vary.

 

Foto: Žitňanská – TASR/Martin Baumann, Podhradská – TASR/Pavel Neubauer , Barborák – TASR/Martin Baumann, Syčáková-Beblavá – FB

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0