Aktuálne 26. jún 2016

Protiimigračné a protiislamské postoje sú intenzívnejšie ako v minulosti, tvrdí SIS

TASR
TASR
Podľa správy SIS sa "výrazným spôsobom v tejto súvislosti dostala do popredia aj kritika EÚ a NATO".
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Podľa správy SIS sa "výrazným spôsobom v tejto súvislosti dostala do popredia aj kritika EÚ a NATO".

Slovenská tajná služba v minulom roku zaznamenala významnú odozvu migračnej krízy a dokonaných teroristických útokov na teritóriu Európy v roku 2015 aj v agende slovenských pravicových extrémistov (PEX). Tí začali prezentovať protiimigračné, protiislamské postoje a boj proti multikulturalizmu oveľa intenzívnejšie ako v minulosti. Uvádza sa to v Správe o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za minulý rok, ktorú v utorok 21. júna prezentoval jej riaditeľ Ján Valko pred členmi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a následne sa o nej rokovalo aj v pléne Národnej rady SR. Verejná, odtajnená časť Správy o činnosti SIS za rok 2015 je v zmysle rozhodnutia jej riaditeľa zverejnená od utorka na webovom sídle SIS v sekcii Pre vás.

Ako sa v časti správy venovanej extrémizmu ďalej uvádza, "výrazným spôsobom sa v tejto súvislosti dostala do popredia aj kritika EÚ a NATO". Tradičná téma slovenských PEX – protirómska rétorika – sa pod týmto vplyvom stala pre PEX najmä v druhej polovici roka 2015 sekundárnou.

V roku 2015 slovenská tajná služba na strane druhej nezaznamenala posilnenie členskej základne sympatizantov ľavicového extrémizmu (LEX) v SR. Ich verejné aktivity zostali aj v hodnotenom období nevýrazné, relatívne aktívni boli vo virtuálnom prostredí.

SIS v minulom roku monitorovala aj aktivity deštrukčných siekt a pseudoreligióznych náboženských spoločenstiev pôsobiacich na území SR. Spravodajská pozornosť bola zameraná predovšetkým na aspekty finančného profitu, psychickú manipuláciu či prienik do vzdelávacieho procesu na školách v SR.

Tajná služba v roku 2015 sústreďovala aj informácie o pokračujúcich nelegálnych aktivitách niektorých občanov SR v zahraničí. Išlo predovšetkým o obchodovanie s ľuďmi za účelom prostitúcie, nútenej práce a úžery. Služba zaznamenala prípady fiktívnych sobášov občianok SR za finančnú odmenu s občanmi tretích krajín, ktorí tak získali nárok požadovať štátne občianstvo v štáte EÚ. Uvádza sa mimo iného v správe o činnosti SIS za minulý rok.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0