Aktuálne 19. jún 2016

Zákaz vývozu liekov má skončiť, Drucker chystá proti reexportu nové opatrenia

TASR
TASR
Možnosť zakázať vývoz lieku zo Slovenska má z legislatívy zmiznúť. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker by mal budúci týždeň predložiť právnu normu, ktorá už s touto možnosťou nepočíta.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Možnosť zakázať vývoz lieku zo Slovenska má z legislatívy zmiznúť. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker by mal budúci týždeň predložiť právnu normu, ktorá už s touto možnosťou nepočíta.

Okrem toho, že doterajšiu legislatívu kritizovala Európska komisia (EK), nebola podľa Druckera ani dostačujúca.

"Za minulý rok sa legálnym spôsobom vyviezli lieky takmer v objeme 280 miliónov eur. Zdá sa nám, že ani táto legislatíva nebola postačujúca. Pripravili sme iný návrh a v rámci neho sme odstránili aj tie problematické body," povedal Drucker. Nejde podľa jeho slov o ústupok EK. Záujmy pacientov malo byť Slovensko pripravené hájiť aj na Európskom súdnom dvore. 

Pre chýbajúce lieky v dôsledku reexportu chce preto minister predstaviť také opatrenia, aby nevznikala ekonomická motivácia ich vyvážať. Drucker poukazuje na to, že o vývoz majú v súčasnosti záujem špekulanti, a nie samotné farmaceutické firmy. Tie majú byť po novom zodpovedné nielen za dovoz liekov, ale aj ich vývoz.

Kým v súčasnosti majú povinnosť zabezpečiť chýbajúci liek do 24 hodín distribučné firmy, po novom to majú byť samotní výrobcovia. Opatrenie sa má týkať všetkých liekov v Kategorizačnom zozname, teda tých plne alebo čiastočne hradených zdravotnou poisťovňou. Drucker pripomína, že kategorizácia je dobrovoľný akt.

"Pokiaľ niekto dobrovoľne pristúpil ku kategorizácii, tak musí zabezpečovať dostatok liekov. Ak ho nebude zabezpečovať, budú voči nemu ekonomické sankcie a bude samozrejme v záujme farmaceutických firiem, aj si myslím, že dnes je v ich záujme, aby sa tieto lieky nevyvážali do krajín, kde ich dokážu dovážať s vyššou cenou," zhrnul Drucker. 

Možnosťou zakázať vývoz liekov reagovala predchádzajúca vláda na problém reexportu. Od roku 2013 sa preto vývoz monitoruje. Štátny ústav pre kontrolu liečiv ho môže zakázať v prípade hrozby nedostupnosti lieku na domácom trhu. Lieky od nás často smerujú do krajín západnej Európy, kde je ich cena vyššia, tie potom chýbajú pre slovenských pacientov. Rovnaký problém má pre nižšie ceny liekov aj Česko či iné európske krajiny.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0