Aktuálne 17. máj 2016

OĽaNO-NOVA: Parlament je v hlbokom predklone pred koaličnou radou

TASR
TASR
Slovenský parlament je v hlbokom predklone pred koaličnou radou, teda orgánom, ktorý nemá žiadnu ústavnú ani zákonnú definíciu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.
Slovenský parlament je v hlbokom predklone pred koaličnou radou, teda orgánom, ktorý nemá žiadnu ústavnú ani zákonnú definíciu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Člen opozície narážal na pondelkové (16.5.) vyjadrenie podpredsedu Smeru-SD a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého dala koaličná rada odporúčania svojim poslancom, ako sa majú zachovať pri hlasovaní o opozičných návrhoch. "Dostali sme sa do nezávideniahodnej situácie, lebo parlament začína úkolovať orgán, ktorý nemá žiadnu ústavnú ani zákonnú definíciu. Podľa mňa po tejto schôdzi bude všetkým jasné, kto ako poslúcha ministra vnútra, kto je jeho poslanec. A bude jasné, že parlament je v hlbokom predklone pred vládou či koaličnou radou," povedal Viskupič.
      

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka zdôraznil, že vláda na aktuálne májové zasadnutie pléna nepredložila ani jediný návrh zákona. "Na schôdzi o programovom vyhlásení vlády (PVV) sa kabinet označoval za vládu kontinuity. Aká to je kontinuita? To nemali nič nachystané? Polovica ministrov pokračuje vo funkcii z minulého obdobia, to nemajú nič pripravené? Opozícia podala vyše 50 návrhov, a to za sebou nemáme ministerstvá so stovkami úradníkov," povedal Vašečka.
      

Opozícia preto podľa jeho slov očakáva podporu minimálne od poslancov z koaličných strán #Sieť a Most-Híd. "V ich programoch boli veľmi podobné body s našimi, očakávame preto, že nebudú mať problém to podporiť. My ich dobré návrhy podporíme. Ľudom je totiž jedno, kto zákon predložil, otázka len je, či prejde," myslí si.
      

Vašečka odmieta výhrady koalície, že opoziční poslanci o svojich návrhoch nerokovali vopred. "Predložili sme zákony pred viac ako dvoma týždňami a parlament je na debatu. Môžeme sa o tom baviť, sú to len prvé čítania, v druhom sa dajú upraviť. Očakávame, že nebudeme politikárčiť, ale že dobré návrhy vládni poslanci podporia," dodal Vašečka.
      

Kaliňák po rokovaní pondelkovej koaličnej rady povedal, že lídri sa venovali len opozičným návrhom zákonov. "Preberali sme jednotlivé návrhy dosť podrobne a pripravili sme určité odporúčania pre poslancov koalície. Budú prebiehať aj ďalšie konzultácie s jednotlivými ministrami, ktorých rezortov sa dané zákony dotýkajú," povedal Kaliňák.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0