Aktuálne 14. máj 2016

Republiková rada Mostu-Híd dnes zhodnotí voľby a doplní predsedníctvo

TASR
TASR
K novým menám v predsedníctve sa podpredseda strany László Solymos vyjadrovať nechce. "Je to zodpovednosť predsedu, podľa stanov kandidátov navrhuje on," povedal.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

K novým menám v predsedníctve sa podpredseda strany László Solymos vyjadrovať nechce. "Je to zodpovednosť predsedu, podľa stanov kandidátov navrhuje on," povedal.

Zhodnotenie výsledku marcových parlamentných volieb, zmena stanov, ale aj doplnenie straníckeho predsedníctve je na programe dnešnej Republikovej rady koaličnej strany Most-Híd. Z predsedníctva odišla Edita Nochtová, ktorá pôsobila ako generálna manažérka strany. Opustila aj túto funkciu a vrátila sa do súkromnej sféry. V predsedníctve má pribudnúť starosta Tvrdošoviec Marián Tóth.

Novým členom predsedníctva by sa mal stať aj Matej Kováč, ktorý na poste generálneho manažéra strany nahrádza práve Nochtovú. Kováč začínal v strane ako hovorca. Dopĺňanie predsedníctva naznačil aj minister životného prostredia a podpredseda strany László Solymos. "Vyhodnotíme výsledky volieb, zmenu stanov a možno sa doplní predsedníctvo," povedal Solymos. K menám sa vyjadrovať nechce. "Je to zodpovednosť predsedu, podľa stanov kandidátov navrhuje on," povedal.

Most-Híd tiež bude hodnotiť výsledky parlamentných volieb. V marcovom hlasovaní získal 6,5 percenta hlasov. Bude zároveň riešiť úlohy na ďalšie obdobie. Otázka nového podpredsedu, ktorého miesto sa uvoľnilo po odchode Zsolta Simona, nie je podľa hovorcu strany Andrása Nagya na programe republikovej rady.

Bugárovci očakávali v marcových parlamentných voľbách dvojciferný výsledok. Predseda Béla Bugár po hlasovaní uviedol, že výsledok pod osem percent nebude dobrý a strana ho vyhodnotí. Na otázku, či odstúpi, povedal médiám, aby nepredbiehali.

Vzhľadom na viaceré okolnosti Most-Híd vstúpil do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou, čo ho pripravilo o jedného poslanca. V koalícii získala strana ministerstvá spravodlivosti a životného prostredia, post rómskeho splnomocnenca, štátnych tajomníkov aj funkciu podpredsedu parlamentu. Do programových priorít, z ktorých vychádza programové vyhlásenie vlády, dostal Most-Híd podľa Bugára 90 percent svojich priorít.

Strana vznikla v roku 2009. Založili ju bývalí členovia SMK Béla Bugár, Zsolt Simon, Gábor Gál, Tibor Bastrnák a László Nagy. Strana bola v rokoch 2010 - 2012 členom vlády Ivety Radičovej. Neskôr odišla do opozície. Od vzniku prešla viacerými zmenami. Napríklad sa zmenila zo "strany spolupráce" na "občiansku stranu".

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0