Svet kresťanstva 02. máj 2016

Pravoslávni oslávili Veľkú noc v Pchjongjangu aj na vesmírnej stanici

TASR
TASR
Slávenie pravoslávnej Veľkej noci sa začalo zapálením svätého ohňa v jeruzalemskom Chráme Božieho hrobu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pravoslávni oslávili Veľkú noc v Pchjongjangu aj na vesmírnej stanici
Slávenie pravoslávnej Veľkej noci sa začalo zapálením svätého ohňa v jeruzalemskom Chráme Božieho hrobu.


Patriarcha Cyril víta ruského prezidenta Vladimira Putina na veľkonočnej bohoslužbe v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve. V pozadí stojí ruský premiér Dmitrij Medvedev s manželkou. Foto – TASR/AP

Pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, v nedeľu oslávili najvýznamnejší kresťanský sviatok – Veľkú noc. Slávnostné bohoslužby na pamiatku Ježišovho zmŕtvychvstania sa konali nielen v tradične pravoslávnych krajinách, ale aj v Číne, Mongolsku či severokórejskom Pchjongjangu, kde pôsobí kňaz z ruského Vladivostoku a kórejský duchovný, ktorý študoval v seminári v Moskve.

Krížová cesta a slávnostné bohoslužby sa konali aj na ruskej leteckej základni Humajmím v Sýrii, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.


Ukrajinský prezident Petro Porošenko s manželkou Marynou počas veľkonočnej bohoslužby v Chráme sv. Volodymyra v Kyjeve. Foto – TASR/AP

Na bohoslužbách v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa sa zúčastnil ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvedev. Do Moskvy, ale aj ďalších miest v Rusku, sa podarilo dopraviť aj svätý oheň, ktorý zapálili v jeruzalemskom Chráme Božieho hrobu. Patriarcha Moskvy a celej Rusi Cyril sa prostredníctvom videomostu spojil aj s ruskými členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice. Spojenie sa uskutočnilo priamo z Chrámu Krista Spasiteľa.

Zapálenie svätého ohňa v Jeruzaleme

Tisíce pravoslávnych veriacich z celého sveta sa ešte v sobotu zišli v jeruzalemskom Chráme Božieho hrobu, aby obradmi zapálenia svätého ohňa slávili Ježišovo zmŕtvychvstanie. Obrad sa každoročne vykonáva už 1600 rokov, takže je zrejme najstaršou nemennou kresťanskou liturgiou na svete.


Pútnici so zažatými sviecami slávia veľkonočné sviatky okolo edikuly v Bazilike Božieho hrobu v Jeruzaleme. Foto – TASR/AP

Rituál sa vždy začína okolo poludnia, keď do chrámu vstúpia izraelskí predstavitelia, symbolizujúci Rimanov z Ježišovej doby. Vnútri vojdú do edikuly (menšia sakrálna stavba), kde sa podľa tradície nachádza Ježišov hrob, a skontrolujú, či v nej nie je nič, čím by bolo možné zapáliť oheň.

Keď vylúčia možnosť podvodu, edikulu zapečatia. Až potom vstúpi do hrobky jeruzalemský patriarcha s dvoma zväzkami nezapálených sviec. Keď opäť vyjde, sviečky horia, čo veriaci považujú za zázrak. Svetlo následne odovzdá patriarchom arménskej a koptskej cirkvi a následne aj zhromaždeným veriacim. Oheň potom roznesú do rôznych kostolov v Jeruzaleme a po celom svete, kde sa použije pri bohoslužbách na Veľkonočnú nedeľu.

Prečítajte si aj
Moslimský kráľ zaplatí opravu Božieho hrobuZdieľať

V západnej Európe je obrad svätého ohňa takmer neznámy. Uvidieť ho na vlastné oči túžia státisíce pravoslávnych kresťanov, ale iba hŕstka získa každý rok povolenia. Tie sa prideľujú podľa počtu veriacich cirkví, ktoré Chrám Božieho hrobu spravujú – s výnimkou rímskokatolíckej, ktorá sa na obrade od 13. storočia nezúčastňuje.

Blahoželal Obama aj pápež

Pravoslávnym veriacim v USA a vo svete pokojné prežitie veľkonočných sviatkov zaželali aj americký prezident Barack Obama s manželkou.

„Srdečne pozdravujem veriacich východných cirkví, ktorí dnes slávia Svätú Paschu. Kristus vstal z mŕtvych! Nech vzkriesený Pán udelí všetkým dar svojho svetla a svojho pokoja. Christós anéste!“ zaprial na Námestí sv. Petra pápež František, ktorý svoje želanie tlmočil aj cez sociálnu sieť Twitter.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0