Aktuálne 02. máj 2016

ZMOS: Slovensko musí aktívne tvoriť európsky priestor

TASR
TASR
Michal Sýkora zo ZMOS-u predpokladá, že blížiace sa predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ sa bude venovať aj úlohám samospráv pri formovaní moderného európskeho priestoru.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Michal Sýkora zo ZMOS-u predpokladá, že blížiace sa predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ sa bude venovať aj úlohám samospráv pri formovaní moderného európskeho priestoru.

Po dvanástich rokoch členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ) nie je témou iba bilancia pozitívneho prínosu či riešenie dilem súvisiacich s euroskeptickými náladami. Skutočnou témou musí byť využitie doterajších skúseností a získaného potenciálu, ale aj dynamické porovnávanie štátov, ich jednotlivých politík a samospráv. Pri príležitosti včerajšieho 12. výročia vstupu SR do EÚ to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora.

Pripomenul, že ZMOS je na takúto úlohu pripravené a odhodlané rovnako ako v minulosti, keď sa angažovalo pri plnení integračných ambícií krajiny. "Mestá a obce majú vďaka členstvu Slovenska v Európskej únii praktické skúsenosti s dosahmi európskych politík, ale aj s príležitosťami, ktoré nám ponúka európske spoločenstvo regiónov," zhodnotil. 

Roky skúseností s členstvom v EÚ treba podľa šéfa ZMOS vnímať ako ponuku na vlastnú aktivitu. Domnieva sa, že ani v tomto prípade nie je pasivita cestou, ale slepou uličkou bez konkrétneho prínosu. Sýkora predpokladá, že blížiace sa predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ sa bude venovať aj úlohám samospráv pri formovaní moderného európskeho priestoru.

"V ňom už má Slovensko a naše mestá a obce možnosť nielen bilancovať, ale hlavne príležitosť presadzovať nové trendy, vykročiť cestou príkladov dobrej praxe, podporovať úspešné medzinárodné partnerstvá a cezhraničnú spoluprácu, efektívne čerpať eurofondy, realizovať bezbariérové verejné obstarávania a rôzne aktivity, ktoré prispievajú ku kvalite života v prostredí miestnej územnej samosprávy," doplnil predseda ZMOS.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0