Aktuálne 08. jún 2023

Fico na podujatí americkej ambasády Šéf Smeru vraj chcel ukázať, že nie je izolovaný, no prezidentku za to kritizuje

Postoj
Postoj

Aktualizované: Robert Fico na kritiku politických oponentov za účasť na americkom večierku reagoval fotkou s veľvyslancom Ruska.

Aktualizované: Robert Fico na kritiku politických oponentov za účasť na americkom večierku reagoval fotkou s veľvyslancom Ruska.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Šéf Smeru vraj chcel ukázať, že nie je izolovaný, no prezidentku za to kritizuje
Foto: Facebook/U.S. Embassy Slovakia

Šéf Smeru sa s podpredsedom Jurajom Blanárom zúčastnil na štvrtkovom podujatí americkej ambasády ku Dňu nezávislosti v bratislavskej Refinery Gallery.

Na akciu veľvyslanca USA Gautama Ranu prišiel aj predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár so svojím bratom poslancom Ľudovítom Gogom, expremiér Eduard Heger s Jurajom Šeligom za Demokratov a ukázal sa aj predseda Hlasu Peter Pellegrini či členovia nového kabinetu Ľudovíta Ódora – minister zahraničia Miroslav Wlachovský a minister obrany Martin Sklenár.

OSLAVA DŇA NEZÁVISLOSTI S PRIATEĽMI, PARTNERMI A SPOJENCAMI NA SLOVENSKU 🎉Dobrá hudba, barbeque, veľa zábavy na parkete,...

Uverejnil používateľ U.S. Embassy Slovakia Piatok 9. júna 2023

Kontroverzie však vyvolala práve účasť Roberta Fica. Ako prvý o nej informoval novinár Investigatívneho centra Jána Kuciaka Tomáš Madleňák.

Krátko nato jeho účasť potvrdil aj Boris Kollár. „Bol tam aj Robert Fico, čo bolo zaujímavé, keď všetkých označuje za amerických agentov,“ uviedol šéf Sme rodina.

Dôležitý je kontext, keďže Fico dlhodobo kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú za stretnutia s bývalou americkou veľvyslankyňou a viackrát o nej hovoril ako o americkej agentke pod vplyvom amerického miliardára Georgea Sorosa. Naposledy aj pri vymenovaní jej úradníckej vlády.

Predseda Smeru okrem toho viní Spojené štáty americké a Severoatlantickú alianciu za to, že chcú ovplyvniť septembrové predčasné voľby, pričom si pomáha aj cestou slovenských úradníkov do centrály NATO v Bruseli, kde niektorí z nich žiadali o intervenciu Aliancie vo veci šírenia dezinformácií na Slovensku.

Čítajte tiež

Šéf Smeru to tiež dával do súvisu s plánovanou informačnou kampaňou NATO Why Ukraine matters (Prečo na Ukrajine záleží) s cieľom zvýšiť podporu Slovákov pre vojenskú pomoc napadnutej Ukrajine. Tá sa však pre omeškaný tender bude konať až po voľbách.

Efekt kampane s nízkym rozpočtom 80-tisíc eur už dnes viacerí spochybňujú. Na Slovensko nepríde ani žiaden podporný tím Aliancie. Ešte vo štvrtok to pre JOJ 24 potvrdil slovenský veľvyslanec pri NATO Peter Bátor.

Fico reagoval fotkou s ruským veľvyslancom

Robert Fico v piatok popoludní reagoval na kritiku svojej účasti na americkom večierku. Na sociálnej sieti zverejnil okrem fotografie s americkým veľvyslancom Ranom aj záber s ruským ambasádorom Igorom Bratčikovom.

Líder najsilnejšej opozičnej strany svoj post nazval: „Žiadna izolácia, ale rešpekt a suverenita na všetky štyri svetové strany,“ v ktorom sa snažil vysmiať svojim oponentom, že Smer označujú za voľbu „medzinárodnej izolácie a doby temna“.

Podľa Fica jeho účasť na americkej ambasáde znamená, že Smer je „rešpektovaná strana s vlastným názorom ako na Východe, tak aj na Západe“. Zároveň sa poďakoval obom veľvyslancom, že ho pozvali na recepcie pri príležitosti sviatkov obidvoch krajín (Deň nezávislosti a Deň Ruska).

„Pozvania som s rešpektom a úctou prijal,“ dodal s tým, že Smer nemá v programe „vytváranie nepriateľov zo svetových veľmocí“, ale „budovanie suverénnych partnerstiev postavených na úcte a rešpekte, ktoré budú Slovensku na prospech a nie na škodu“.

Dňa Ruska na ruskej ambasáde sa v piatok podľa denníka Sme okrem politikov Smeru zúčastnil ešte bývalý sudca Štefan Harabin a Štefan Kuffa zo strany Život, ktorý bude vo voľbách kandidovať za SNS.

Smer si pripisuje úspech za presun kampane NATO

Strana Smer tiež vníma posunutie informačnej kampane NATO za svoj úspech a dôkaz, že „hájenie slovenských záujmov má vždy zmysel a záleží len od sily samotných politikov, do akej miery ich dokážeme obhájiť“.

Robert Fico totiž napísal generálnemu tajomníkovi Aliancie Jensovi Stoltenbergovi list, v ktorom ho žiadal o zrušenie či preloženie kampane po voľbách, keďže ju vnímal ako kampaň NATO proti slovenskej opozícii.

Teraz líder Smeru hovorí, že mu dal šéf NATO za pravdu. Stoltenberg totiž ubezpečuje, že Severoatlantická aliancia nikdy nebude zasahovať do domácich politických záležitostí.

Podľa slovenského veľvyslanca pri Severoatlantickej aliancii je pravým dôvodom presunu kampane omeškaný tender a zdĺhavé verejné obstarávanie. 

„Je jún a ešte nemáme vysúťažený subjekt. Každý, kto robil verejné obstarávanie vie, koľko to trvá,“ povedal Bátor. Aj keby kampaň prebiehala ešte pred voľbami, podľa Bátora by nemala šancu výraznejšie ovplyvniť postoje Slovákov. Podotkol, že v prípade vmiešavania sa do vnútorných záležitostí má krajina páky na zastavenie takéhoto konania.

Rezorty zahraničia a obrany rovnako odmietli Ficove tvrdenia o zasahovaní do volieb. Kampaň Aliancie označili za štandardnú, podobné aktivity sa podľa nich konajú vo viacerých krajinách. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0