Tweetnuť
Kopírovať odkaz
Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Dnes treba vedieť
25. apríl 2016

V slovenských reštauráciách nie je ani 10 % domácej hydiny

Obchodné reťazce ponúkajú na svojich pultoch len 38 % slovenského hydinového mäsa. Menej ako 10 % domácej hydiny však možno nájsť v reštauráciách a v školských jedálňach je jej podiel 18 %.

Upozornila na to dnes Únia hydinárov Slovenska, podľa ktorej by sa mali ľudia viac zaujímať o to, čo konzumujú v zariadeniach hromadného stravovania.

"Po dlhej dobe došlo minulý rok k pozitívnemu príklonu v produkcii hydiny a vajec. V chove hydiny, vo výrobe hydinového mäsa aj vo výrobe vajec sme zaznamenali mierny nárast oproti roku predtým, ale stále to nie sú čísla, ktoré by sa dali porovnávať s rokom 2005 alebo s údajmi pred vstupom do Európskej únie. Za týmito číslami výrazne zaostávame," zhodnotil riaditeľ ÚHS Daniel Molnár na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Chovatelia hydiny na Slovensku vlani vyprodukovali 95.295 ton živej jatočnej hydiny, čo je oproti roku 2014 o 4,2 % viac. Stále je to však len 79 % produkcie z roku 2005. Na slovenských hydinových bitúnkoch sa vyrobilo 59.069 ton hydinového mäsa pri medziročnom náraste o 16 %. "Na jedného obyvateľa je to iba 10,9 kilogramu hydinového mäsa, patríme medzi štyri krajiny s najnižšou produkciou v rámci EÚ," priblížil Molnár.

Hydinári poukázali na to, že SR nie je vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačná, v súčasnosti je jej sebestačnosť na úrovni 54 %. Sebestačnejšie je Slovensko vo výrobe slepačích vajec, minulý rok vyprodukovalo 1,2 miliardy kusov a ich počet vzrástol o 8 %. Krajina tak pokryje celú spotrebu domáceho obyvateľstva pri 4-% nadprodukcii.

ÚHS preto víta dokument z dielne bývalého ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD), ktorý by dostal slovenské potraviny do hromadných stravovacích zariadení pod správou štátu a vyšších územných celkov. Materiál zatiaľ nebol prijatý, hydinári sa chcú preto obrátiť na novú šéfku rezortu Gabrielu Matečnú. Do hotelov a reštaurácií by mohlo slovenské mäso podľa nich pretlačiť podobné nariadenie EÚ ako pri obchodoch.

Inzercia

Odporúčame

Hokejisti Washingtonu Capitals postúpili do štvrťfinále zámorskej NHL

Hokejisti Washingtonu Capitals postúpili do štvrťfinále zámorskej NHL

V nedeľňajšom šiestom stretnutí 1. kola play off triumfovali na ľade Philadelphie Flyers 1:0 a sériu vyhrali 4:2 na zápasy. V konferenčnom semifinále si víťaz základnej časti zmeria sily s Pittsburghom Penguins, takže fanúšikovia sa môžu tešiť na ďalšiu konfrontáciu Alexandra Ovečkina so Sidneym Crosbym.

-10%
Vojna a trest
24,90 22,41

Novinka Michaila Zygara / Vojna a trest

Kto je zodpovedný za túto vojnu? pýta sa ruský novinár Michail Zygar. A odpovedá: my všetci! Spisovatelia, historici i obyčajní Rusi a Rusky. V knihe sa zamýšľa nad koreňmi ruskej nenávisti voči Ukrajine, z ktorej vyvrela najhoršia vojna tohto storočia.

Kto je zodpovedný za túto vojnu? pýta sa ruský novinár Michail Zygar. A odpovedá: my všetci! Spisovatelia, historici i obyčajní Rusi a Rusky.

Denník Svet kresťanstva

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.