Politika Vojna na Ukrajine Bezpečnosť 12. apríl 2023

Uniknuté dokumenty Pentagónu Aké škody napáchali a kto za tým môže byť

Christian Heitmann
Christian Heitmann

Na verejnosť sa dostali prísne tajné dokumenty o vojne na Ukrajine, ktoré majú vplyv na ďalší priebeh operácií. Čo prezrádzajú?

Na verejnosť sa dostali prísne tajné dokumenty o vojne na Ukrajine, ktoré majú vplyv na ďalší priebeh operácií. Čo prezrádzajú?

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Christian Heitmann

Aké škody napáchali a kto za tým môže byť
Foto: Twitter

„Dokumenty ukazujú, že takmer každá ruská bezpečnostná služba sa zdá nejakým spôsobom preniknutá Spojenými štátmi. Napríklad jeden záznam, označený ako prísne tajné, sa zaoberá plánmi ruského generálneho štábu bojovať proti tankom, ktoré štáty NATO poskytli Ukrajine, vrátane vytvorenia rôznych ‚požiarnych zón‘ a začatia výcviku ruských vojakov o zraniteľnosti rôznych spojeneckých tankov,“ analyzuje New York Times (NYT).

„Ďalší príspevok hovorí o informačnej kampani, ktorú plánuje ruská vojenská spravodajská služba GRU v Afrike a ktorá sa snaží formovať verejnú mienku proti Spojeným štátom a podporovať ruskú zahraničnú politiku.“

Dokumenty pritom ponúkajú informácie o práci tajných služieb od využívania takzvanej SIGINT – signals intelligence, ktorá spočíva v elektronickom odpočúvaní a vyhodnocovaní takto získaných dát – až po využívanie staromódnej HUMINT – agentov nasadených v cudzích silových zložkách.

USA odpočúvali Zelenského a unikli informácie aj z Mosadu

Americké tajné služby pritom neodpočúvali iba svojich protivníkov, ale aj partnerov vrátane prezidenta Zelenského. Dôvodom je, že podľa NYT „Spojené štáty americké rozumejú ruským vojenským operáciám jasnejšie ako ukrajinskému plánovaniu“.

Hoci táto informácia prekvapí len málokoho, pre USA sa z prípadu vykľul nemalý problém.

„Fakt, že táto hromada dokumentov unikla, vyzerá ako obrovský problém kontrarozviedky. Hovoríme o veciach, ktoré by mohli poškodiť našu národnú bezpečnosť a úsilie CIA v Európe a na celom svete,“ cituje denník člena spravodajského výboru Mikea Gallaghera.

Riaditeľ komunikácie Národnej bezpečnostnej rady John Kirby verejnosť medzitým uistil, že situáciu berú „veľmi, veľmi vážne“.

Washingtonu hrozia vážne diplomatické následky. Na verejnosť sa totiž nedostali iba citlivé informácie o USA a Ukrajine, ale aj o citlivých politických témach v Izraeli a Južnej Kórei. Okrem iného aj fakt, že niektorí spolupracovníci izraelského Mossadu vyjadrili podporu demonštráciám proti kontroverznej súdnej reforme v krajine. Časť odborníkov otvorene hovorí, že ak by sa nejakému z amerických spojencov stala podobná chyba, USA by veľmi pravdepodobne s dotyčným štátom prestali zdieľať spravodajské informácie.

Nemecký denník Tagesschau preto píše, že by sa to mohlo dotknúť aj úzkej spolupráce „Five eyes“ (piatich očí) – tajných služieb USA, Spojeného kráľovstva, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady, ktoré spolupracujú ďaleko nad rámec bežnej spojeneckej spolupráce.

Zatiaľ sa nevie, kto a s akou motiváciou informácie zverejnil, môže ísť o čin zradcu sympatizujúceho s Ruskom, nespokojného člena administratívy, ktorý chce, aby sa kládol v americkej politike väčší dôraz na iné témy, napríklad Čínu. Môže ísť aj o prostú nedbalosť alebo malichernú snahu pôsobiť zaujímavo na internete.

Hoci práve posledný variant znie neuveriteľne, len prednedávnom sa v Británii podobný prípad skutočne udial – hráč počítačovej hry zverejnil utajené dokumenty o tanku Challenger 2, pretože chcel v internetovom fóre dokázať, že hra nesprávne znázorňuje niektoré technické detaily tanku.

Pravdepodobnejšie však je, že skutočne ide o chybu – niektoré fotografie ukazujú pomerne veľkú časť miestnosti, kde boli odfotené, vďaka čomu je jednoduchšie odhaliť zdroj, odkiaľ dokumenty unikli. Ak by ich fotil niekto s úmyslom ďalej ich šíriť, asi by si toto ustrážil, myslí si Thomas Rid, nemecký odborník na kyberbezpečnosť a profesor na John Hopkins University.

Ruská Meduza zas poukazuje na možnosť, že údajná chyba môže byť aj zinscenovaná, aby sa šírili dezinformácie o nastávajúcej ukrajinskej protiofenzíve. Rid však túto verziu považuje za nepravdepodobnú, keďže na imidži spravodajských služieb sa napáchali príliš veľké škody, než aby sa uchýlili k takémuto kroku.

Dá sa uniknutým dokumentom veriť?

Aj keď Kyjev autentickosť dokumentov a pravdivosť ich obsahu popiera, vyšetrovanie prípadu zjavne ukazuje, že prinajmenšom časť dokumentov je skutočná a reálne došlo k úniku citlivých informácií.

„Zdá sa, že fotografie zobrazujú dokumenty podobného formátu ako tie, ktoré sa používajú na denné spravodajské aktualizácie,“ priznáva hovorca Pentagónu Chris Meager.

Odlíšiť však treba „skutočné“ dokumenty od takých, ktoré boli viac alebo menej upravené.

Takýmto sfalšovaným informáciám môžu sadnúť na lep nielen bežní občania, ale aj médiá.

Ilustruje to aj prípad slovenského Denníka N, ktorý hoci poukázal na pochybnosť týchto odhadov, tvrdil, že z dokumentov vraj vyplýva, že ruské straty presahujú tie ukrajinské. Ako však upozorňuje jeden z investigatívcov tímu Bellingcat, práve táto časť dokumentov je zjavne manipulovaná a najstaršie snímky dokumentov ukazujú úplne iné zábery.

Podľa Rida sú však úpravy príliš hrubé na to, aby ich mala na svedomí ruská tajná služba. „Ak chcete šíriť sfalšované dokumenty, to posledné, čo chcete, je, aby sa objavil originál,“ vysvetľuje odborník. Myslí si preto, že za sfalšovanou verziou nie je nikto, kto bol zapojený do zverejnenia originálu, ale len dokumenty dodatočne našiel na internete.

Výhoda manipulácie tohto typu zdroja je, že obvykle ho je nemožné overiť – jediní, ktorí vedia, či je pravý, zväčša zahmlievajú rozsah úniku a už vôbec nepriznávajú, čo z uniknutých dokumentov je pravé a čo nie. Len pred niekoľkými mesiacmi sa internetom šírili výmysly o údajnej správe Mosadu, podľa ktorých mala ukrajinská armáda katastrofálne straty a vraj stojí tesne pred kolapsom.

Nové informácie o stratách

Aké sú teda čísla ruských a ukrajinských strát podľa amerických tajných služieb? Podľa pôvodných (a s väčšou pravdepodobnosťou reálnych) údajov dosahuje počet strát na ruskej strane od 189 500 do 223 000 mužov, na ukrajinskej od 124 500 do 131 000. Tieto údaje vo svojom texte využíva aj New York Times.

Väčšiu časť tohto počtu tvoria ranení, zatiaľ čo počet padlých sa môže pohybovať od 35 500 do 43 500 Rusov. Na ukrajinskej strane sú straty výrazne nižšie, podľa amerických odhadov od 16 000 do 17 000 mužov. Pomer padlých Ukrajincov a Rusov sa teda zrejme pohybuje okolo 1 : 2,2 až 1 : 2,5, kým celkový pomer strát sa pohybuje niekde od 1 : 1,5 do 1 : 1,7.

Tieto čísla sú však veľmi vágne. New York Times pripomína, že samotné tajné služby ich vždy zverejňujú iba s „nízkou dôverou“, teda ako veľmi hrubý odhad.

Isté nie je ani to, aké aktuálne sú tieto odhady – údajne niektoré dokumenty pochádzajú z februára či marca, no iné môžu byť aj ešte staršie. Na pamäti treba mať aj to, že nie je isté, či tieto odhady zahŕňajú iba ruskú armádu alebo aj vagnerovcov a vojakov z „DNR“ a „LNR“. Len straty vagnerovcov sa pritom odhadujú na vyše 10-tisíc padlých a ranených.

Indikátorom môže byť porovnanie s dátami tímu Oryx, ktorý zhromažďuje údaje o zničenej, opustenej a ukoristenej technike bojujúcich strán. Ten už napočítal vyše 10-tisíc kusov zničenej či iným spôsobom stratenej ruskej techniky, kým uniknuté dokumenty hovoria o „iba“ šiestich tisícoch.

Ak sa však odhady amerických tajných vzťahujú výlučne na zničenú techniku, údaje by mohli byť aktuálnejšie. K 11. aprílu uvádza Oryx 6 490 zničených kusov techniky na ruskej strane, z toho 1 162 tankov. Tieto počty nezahŕňajú všetku techniku zničenú vo vojne, ale len tie prípady, keď sa jej zničenie podarilo zachytiť na fotografiách či videu, a ponechávajú istý zlomok prípadov, ktorý nebol zdokumentovaný.

Hrozba pre jarnú protiofenzívu?

Podľa NYT má únik informácií „potenciál skutočne poškodiť vojnové úsilie Ukrajiny tým, že odhalí, o ktorých ruských agentúrach Spojené štáty vedia najviac, čo dáva Moskve potenciálnu príležitosť odrezať zdroje informácií“.

„Súčasní a bývalí predstavitelia tvrdia, že je príliš skoro poznať rozsah škôd, ale ak Rusko dokáže určiť, ako Spojené štáty zhromažďujú svoje informácie a prerušia tento tok, môže to mať vplyv na bojisko na Ukrajine,“ špekulujú o možných dosahoch prešľapu.

Navyše dokument prezrádza aj rôzne detaily o ukrajinskej protiofenzíve, nedostatku munície a systémov protivzdušnej obrany a plánovaných termínoch dodávok západných zbraní.

Pritom už bez takýchto komplikácií americké odhady považovali vyhliadky ukrajinskej jarnej protiofenzívy za striedme – mnohí počítajú s tým, že úspechy Ukrajincov budú menšie než v protiofenzívach pri Charkove a Chersone.

Zelenského poradca Olexij Danilov však zatiaľ vplyv úniku na plánovanú protiofenzívu popiera. „Časť tých informácií viete získať aj z verejných zdrojov,“ tvrdí. „Dáta na uskutočnenie rôznych operácií, veľkosť jednotiek, kto sa na nich zúčastní a v ktorom smere, sú prísne tajné. Ak si niekto myslí, že ich má, môžem mu len zablahoželať. Ale neviem, odkiaľ by ich mať mohol.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0