Aktuálne 31. marec 2023

Bývalý hendikepovaný bežec Pistorius zostane vo väzení

TASR
TASR

Šesťnásobný paralympijský víťaz si odpykáva trest za vraždu priateľky. Jeho žiadosť o podmienečné prepustenie zamietli.

Šesťnásobný paralympijský víťaz si odpykáva trest za vraždu priateľky. Jeho žiadosť o podmienečné prepustenie zamietli.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Bývalý juhoafrický hendikepovaný bežec Oscar Pistorius zostane vo väzení, v ktorom si odpykáva trest za vraždu priateľky Reevy Steenkampovej. Špeciálna komisia zamietla jeho žiadosť o podmienečné prepustenie.

Podľa agentúry AP si šesťnásobný paralympijský víťaz neodsedel "minimálnu dobu" potrebnú na prepustenie po jeho odsúdení za vraždu Steenkampovej v roku 2013. Výbor zaoberajúci sa podmienečným prepustením rozhodol, že Pistorius bude môcť oň opätovne požiadať v auguste 2024.

Podľa zverejneného vyhlásenia sa výbor odvolal na nové objasnenie Pistoriusovho trestu, ktoré pred tromi dňami vydal juhoafrický Najvyšší odvolací súd.

Kariéru Pistoriusa ukončil škandál, keď 14. februára 2013 zastrelil cez dvere kúpeľne svoju priateľku Reevu Steenkampovú. Počas súdneho procesu sa bránil, že išlo o nehodu a strieľal na domnelého votrelca v dome.

Pôvodne ho odsúdili za zabitie na 6 rokov odňatia slobody, no súd vyššej inštancie ho uznal vinným zo zločinu vraždy a dostal 13,5 roka väzenia. Páchatelia si musia v Juhoafrickej republike odsedieť aspoň polovicu trestu, aby mohli byť podmienečne prepustení.      

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0