Aktuálne 31. marec 2023

Heger s Naďom pricestovali na Ukrajinu Premiér sa stretol so Zelenským, v Buči sa zúčastnil na pietnej ceremónii

TASR Postoj
TASR Postoj

S premiérom a ministrom obrany prišli po zemi aj ďalšie slovenské migy a protivzdušný systém Kub

S premiérom a ministrom obrany prišli po zemi aj ďalšie slovenské migy a protivzdušný systém Kub

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Premiér sa stretol so Zelenským, v Buči sa zúčastnil na pietnej ceremónii
Foto – Facebook

13:40 Ruská armáda sa pred rokom v meste Buča pri Kyjeve dopustila hrôz, ktoré nesmú ostať nepotrestané, vyhlásil to dočasne poverený premiér Eduard Heger v príhovore na pietnom podujatí pri príležitosti prvého výročia udalostí v Buči, kde vlani na prelome marca a apríla po stiahnutí sa ruských vojsk našli stovky zabitých civilistov. Na spomienkovej ceremónii sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, moldavská prezidentka Maia Sanduová a predsedovia vlád Chorvátska a Slovinska Andrej Plenković a Robert Golob.

Heger pripomenul, že Buču navštívil už vlani spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. „Nikdy nezabudneme na cenu, ktorú Ukrajinci zaplatili,“ vyhlásil Heger.

Pietna spomienka v Buči. Foto – TASR/AP/Kancelária ukrajinského prezidenta

Ocenil Zelenského, ukrajinskú vládu i bežných Ukrajincov za to, že sa statočne postavili ruskej vojenskej agresii. Podľa neho na Ukrajine ide o boj za hodnoty, slobodu, ľudské práva a demokraciu.

„Slobodu nesmieme nikdy brať ako samozrejmosť,“ upozornil Heger, podľa ktorého si Ukrajina zaslúži byť demokratická a slobodná, k čomu potrebuje podporu svojich spojencov. Zároveň je presvedčený, že Ukrajina sa má stať súčasťou Európskej únie. „Ukrajina patrí do Európy,“ zdôraznil.

Svoj príhovor v angličtine zakončil Heger pozdravom v ukrajinčine: „Sláva Ukrajine!“

Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí v častiach Kyjevskej oblasti oslobodených od ruských síl na 1137, pričom len v Buči bolo podľa ich zistení zabitých 461 civilistov.

Dôkazy o zločinoch v Buči i na iných miestach, kde sa podľa ukrajinských predstaviteľov ruskí vojaci dopustili vojnových zločinov na civilistoch, zhromažďujú medzinárodní vyšetrovatelia. (tasr)


11:30 Premiér Eduard Heger sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili o vývoze ukrajinskej pšenice aj o možnej účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny.

Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc Ukrajine, pričom si podľa vlastných slov uvedomuje, že to pre slovenskú vládu nie je jednoduché.

Heger otvoril tému vývozu pšenice z Ukrajiny s tým, že treba nájsť spoločné riešenie, ako ju dostať do Afriky, a nie aby končila na európskom trhu a diskriminovala miestnych farmárov. Ukrajinský prezident na to reagoval, že sa bude rozprávať s obchodníkmi, aby nezneužívali situáciu.

Zelenskyj zároveň požiadal Slovensko o pomoc pri obnove niektorého zo zničených miest na Ukrajine. Mohlo by ísť o obnovu škôl či nemocníc. V tejto súvislosti uviedol, že Ukrajina privíta angažovanie sa slovenských firiem.

Témou rozhovoru boli aj dezinformácie a pôsobenie propagandy Ruska na Slovensku. (tasr)


8.30 Na Ukrajine je už prisľúbená časť systému protivzdušnej obrany Kub a okrem štyroch stíhačiek typu MiG-29, ktoré si ukrajinskí piloti prevzali pred týždňom, na Ukrajinu postupne prichádzajú po zemi aj ďalšie migy. Potvrdil to Jaroslav Naď, ktorý sa tam má v priebehu dňa stretnúť so svojím ukrajinským rezortným kolegom Olexijom Reznikovom. 

Celkovo Slovensko poskytne Ukrajine 13 stíhačiek. Naď priznal, že možnosti Slovenska sú už v oblasti vojenskej pomoci Ukrajine limitované. Ako však zdôraznil, SR môže zohrať kľúčovú úlohu pri výrobe munície pre Ukrajinu.

„Robíme konkrétne opatrenia, aby sme dokázali dokonca až späťnásobiť produkciu 155 mm munície v našich závodoch,“ uviedol aj v súvislosti s minulotýždňovou návštevou eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona na Slovensku. Drvivú väčšinu z munície vyrobenej na Slovensku odoberá Ukrajina, prípadne iné štáty, ktoré ju následne odosielajú Ukrajine, vysvetlil minister.

Naď sa podľa vlastných slov bude zaujímať aj o skúsenosti, ktoré má Ukrajina so slovenskými zbraňovými systémami. Ide o húfnice Zuzana, ktoré Slovensko Ukrajine predalo, ale aj darované systémy – stíhačky MiG-29 a systém protivzdušnej obrany S-300.

Okrem toho Slovensko odovzdáva Ukrajine skúsenosti z oblasti obrannej reformy, ktoré získalo v prístupovom procese do EÚ a NATO.

Dočasne poverený minister ďalej zdôraznil, že Slovensko je kľúčovým hráčom v poskytovaní pomoci Ukrajine. Okrem priamej pomoci zohráva aj dôležitú logistickú úlohu v transporte pomoci prichádzajúcej zo Západu. Upozornil, že Slovensko slúžilo aj ako príklad iným krajinám, keďže Ukrajine ako prvé dodalo systém protivzdušnej obrany.

„Aj preto Ukrajinci veľmi intenzívne sledujú, čo sa deje u nás. A veľakrát nám dávajú aj informácie o prepojení extrémistických skupín alebo politických strán na Rusko,“ vyhlásil Naď. (tasr)

Eduard Heger a Jaroslav Naď na Ukrajine. Foto – Facebook/Jaroslav Naď


8.09 Dočasne poverený premiér Eduard Heger pricestoval na Ukrajinu, kde sa stretne s prezidentom Volodymyrom Zelenským. S Hegerom na Ukrajinu prišiel aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Ako uviedol Heger, na návštevu Ukrajiny ho pozval Zelenskyj v telefonickom rozhovore po tom, ako Slovensko schválilo darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

Heger chce v rozhovore so Zelenským ponúknuť pomoc Slovenska Ukrajine v jej prístupovom procese do Európskej únie, a to aj podelením sa s vlastnými skúsenosťami. Slovensko podľa Hegera pomohlo Ukrajine už pred vojnou v ôsmich programoch v rámci asociačnej dohody s EÚ. Teraz jej pomôže v oblasti harmonizácie.

„Pre nás je dôležité, aby Ukrajina bola čo najskôr stabilnou krajinou, pretože to pomôže nielen cezhraničnej spolupráci – čo je ďalšia téma, o ktorej budeme diskutovať,“ vysvetlil.

Ďalšie príležitosti podnikateľom podľa premiéra poskytne povojnová obnova Ukrajiny, čo môže podporiť aj hospodársky rozvoj východného Slovenska. Zdôraznil, že na obnovu Ukrajiny má ísť približne 400 miliárd eur z krajín celého sveta.

Na Ukrajine sa v piatok okrem Hegera nachádzajú aj chorvátsky premiér Andrej Plenković a predseda slovinskej vlády Robert Golob. (tasr)

Premiér Eduard Heger so slovinským premiérom Robertom Golobom a chorvátskym predsedom vlády Andrejom Plenkovićom. foto – instagram/eduardheger

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0