Aktuálne 23. marec 2023

Zelenskyj sa v príhovore na samite poďakoval Slovensku a Poľsku za stíhačky

TASR
TASR

Slovenský premiér Eduard Heger upozornil, že o rok by mohlo byť už pre Ukrajinu neskoro. „Teraz čelí ofenzíve, preto musíme konať,“ uviedol Heger.

Slovenský premiér Eduard Heger upozornil, že o rok by mohlo byť už pre Ukrajinu neskoro. „Teraz čelí ofenzíve, preto musíme konať,“ uviedol Heger.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Členské krajiny Európskej únie, ktoré majú zásoby potrebného druhu streliva pre Ukrajinu, ho Kyjevu dodajú a cez spoločné obstarávanie – na ktorom sa zúčastnia aj slovenské podniky – budú ich sklady neskôr doplnené. Počas zasadnutia Európskej rady v Bruseli to vo štvrtok uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger, ktorý to nazval „rotáciou munície“. Informuje o tom spravodajca TASR. Podľa Hegera tento postup urýchli dodávky nedostatkovej munície Ukrajine.

Plán zrýchleného spoločného nákupu munície odobrili ešte začiatkom týždňa ministri zahraničných vecí a obrany členských krajín, šéfovia vlád a štátov mu teraz poskytli politickú podporu.

Účastníkom samitu sa prihovoril prostredníctvom videoprenosu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa poďakoval Slovensku a Poľsku za dodanie stíhačiek. Podľa Hegera je už v EÚ známe, že vo štvrtok štyri stíhačky typu MiG-29 odleteli zo Slovenska do Kyjeva, kde po ďalších úpravách budú nasadené na ochranu územia a civilných cieľov. Zároveň pripustil, že aj ďalšie krajiny sú ochotné poslať stíhačky na Ukrajinu.

Zelenskyj v príhovore zopakoval, že potrebuje viac munície na obranu, a to čo najskôr. „Preto je potrebné, aby tie krajiny, ktoré majú potrebný druh munície a vedia ju poskytnúť, urobili tak čo najskôr. O rok už môže byť neskoro. Teraz (Ukrajina) čelí ofenzíve, preto musíme konať,“ povedal slovenský premiér. Vysvetlil, že na Ukrajinu denne dopadá 30-tisíc až 60-tisíc striel a rakiet z ruských zbraní, pričom Ukrajina kontruje niekoľkými tisíckami.

Heger vo svojom vystúpení povedal, že Slovensko je pripravené podieľať sa na výrobe munície. Výrobné kapacity slovenských firiem preveril uplynulú stredu aj eurokomisár Thierry Breton a odporučil im zapojiť sa do spoločného európskeho obstarávania munície.

Diskusie o Ukrajine sa týkali aj podpory finančného navýšenia Európskeho mierového nástroja (EPF) o 3,5 miliardy eur, s čím Slovensko súhlasí. Cez EPF budú preplatené aj slovenské stíhačky dodané Kyjevu.  

Po opakovanom navyšovaní rozpočtu strop EPF dosiahol sumu 7,97 miliardy eur a lídri EÚ podľa Hegera súhlasia s jeho navýšením o ďalších 3,5 miliardy eur. Potvrdil, že k tomuto nemalo výhrady ani Maďarsko, ktoré sa inak snaží vymedzovať voči európskej vojenskej pomoci pre Ukrajinu. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0