Aktuálne 23. marec 2023

Fínsky prezident podpísal zákony potrebné na vstup krajiny do NATO

TASR
TASR

Čaká sa ešte na súhlas parlamentov Turecka a Maďarska — zostávajúcich dvoch z 30 členov Aliancie, ktoré prístupové protokoly zatiaľ neratifikovali.

Čaká sa ešte na súhlas parlamentov Turecka a Maďarska — zostávajúcich dvoch z 30 členov Aliancie, ktoré prístupové protokoly zatiaľ neratifikovali.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Fínsky prezident Sauli Niinistö vo štvrtok podpísal parlamentom schválené zákony potrebné na to, aby sa Fínsko mohlo stať členom Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra AP.

Tento prezidentov krok znamená, že schvaľovací proces vo Fínsku sa zavŕšil a teraz sa čaká už len na súhlas parlamentov Turecka a Maďarska — zostávajúcich dvoch z 30 členov NATO, ktoré prístupové protokoly zatiaľ neratifikovali.

Ako informovala turecká tlačová agentúra Anadolu, zahraničný výbor tureckého parlamentu vo štvrtok schválil žiadosť Fínska o vstup do NATO. Stalo sa tak týždeň po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan avizoval, že Ankara bude pokračovať v ratifikácii žiadosti Fínska.

Turecký parlament, v ktorom má Erdoganova strana a jej spojenci väčšinu, by sa mohol žiadosťou Fínska zaoberať už na budúci týždeň, teda ešte pred prezidentskými a parlamentnými voľbami vypísanými na 14. mája.

Po niekoľkomesačných odkladoch sa očakáva, že vstup Fínska do NATO schváli aj maďarský parlament na svojom zasadnutí 27. marca.

Dvestočlenný fínsky zákonodarný zbor (Eduskunta) schválil kandidatúru Helsínk do NATO ešte 1. marca drvivou väčšinou hlasov 184 ku siedmim.

Švédsko aj Fínsko sa desaťročia držali mimo NATO, s armádami členských štátov Aliancie však dlhodobo spolupracovali.

Vo Fínsku sa o vstupe do NATO začalo intenzívne diskutovať po tom, ako Rusko vlani 24. februára napadlo Ukrajinu. Táto krajina sa pre vstup do NATO definitívne rozhodla v polovici mája minulého roku. Krátko nato sa rovnaký proces začal aj vo Švédsku.

Žiadosti oboch škandinávskych štátov o členstvo boli prijaté vlani na júnovom summite NATO. Prístupové protokoly musí ratifikovať všetkých 30 parlamentov členských krajín Aliancie.

Kým schvaľovanie vstupu Fínska napreduje, Švédsko narazilo na odpor Turecka. Erdogan minulý týždeň vyhlásil, že jeho krajina vstup Švédska do NATO neratifikuje, kým sa nevyriešia spory medzi Ankarou a Štokholmom. Nie je jasné ani to, kedy kandidatúru Švédska ratifikuje Budapešť, dodala AP.

Švédsky premiér Ulf Kristersson vo štvrtok v Bruseli uviedol, že sa maďarského premiéra Viktora Orbána opýta, prečo má Maďarsko v úmysle ratifikovať žiadosť Fínska o členstvo v NATO skôr ako Švédska.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0