Aktuálne 23. marec 2023

Migy pre Ukrajinu Prvé štyri stíhačky sú už na Ukrajine, presun realizovali ukrajinskí piloti

TASR
TASR

Ďalšie stíhačky Slovensko odovzdá Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov.

Ďalšie stíhačky Slovensko odovzdá Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Prvé štyri stíhačky sú už na Ukrajine, presun realizovali ukrajinskí piloti

Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 sú už na Ukrajine. Presun realizovali ukrajinskí piloti za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali bezpečnosť či potrebnú dokumentáciu.

Ďalšie stíhačky Slovensko odovzdá Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

„Ďakujem všetkým zapojeným zložkám za fantastickú profesionálnu prácu. Slovensko stojí na správnej strane a týmto gestom sme sa ako krajina zapísali veľkými písmenami do moderných svetových dejín, ktoré hovoria o včasnej pomoci, úprimnej solidarite a veľkosti národa,“ uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Zopakoval, že Ukrajine poskytujeme pre Slovensko nepotrebnú techniku, ktorú si v našich podmienkach nevieme opraviť.

K odovzdaniu ďalších lietadiel neplánuje rezort z operačných dôvodov poskytovať žiadne konkrétnosti. Avizuje, že po bezpečnom odovzdaní ukrajinskej strane ich presun ihneď potvrdí.

Darovanie 13 stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub je predmetom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktorú schválila minulý týždeň vláda.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0