Aktuálne 23. marec 2023

Spor o školský zákon SaS je pripravená novelu podporiť, kladie si však podmienky

TASR Postoj
TASR Postoj

Liberáli chcú, aby im navrhované zmeny v zákone garantoval premiér Eduard Heger.

Liberáli chcú, aby im navrhované zmeny v zákone garantoval premiér Eduard Heger.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

SaS je pripravená novelu podporiť, kladie si však podmienky
Foto: TASR

Strana SaS tvrdí, že je otvorená dohode v prípade školského zákona, s ktorého prijatím sú zviazané financie z plánu obnovy. Na rade je však podľa nej poverený premiér Eduard Heger. Liberáli Horeckého návrh blokujú, lebo ide podľa nich proti deťom, a žiadajú ho prepracovať.

„Eduard Heger si spolu s Jánom Horeckým až tesne pred hlasovaním o školskom zákone uvedomili, že sú v menšinovej vláde,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. Narážal tým na to, že minister školstva v utorok presunul rokovanie o novele, pretože naň nemal v parlamente dostatočnú podporu.

„Opakovane sme už vyše mesiaca upozorňovali, prečo je tento zákon zle napísaný a ako jeho prijatie v aktuálnej podobe ohrozuje milióny eur z plánu obnovy. Poverenému premiérovi by malo záležať na pláne obnovy a minister Horecký mal rokovať už dávno,“ tvrdí podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Strana apeluje na povereného premiéra, aby spravil všetko pre to, aby školský zákon v parlamente prešiel. „My sme otvorení dohode. Potrebné je však splniť náležitosti vyplývajúce z plánu obnovy.“

SaS si pre podporu zákona kladie tieto podmienky:

  • Riaditeľ školy nemôže odmietnuť vytvoriť dieťaťu podporu vychádzajúcu z jeho špeciálnopedagogických potrieb. Sme jasne proti segregácii, ktorá má byť v zákone aj definovaná.
  • Učiteľ a ostatní odborní zamestnanci nemôžu diagnostikovať deti a už vôbec nie bez súhlasu rodičov.
  • Do zákona sa musia k podporným opatreniam doplniť opatrenia pre všetky deti bez rozdielu na podporu duševného zdravia, tzn. zaradiť aj starostlivosť o duševné zdravie.

„Ak Eduard Heger vyrokuje s ministrom školstva Jánom Horeckým garanciu týchto zmien, vieme za zákon v prvom čítaní zahlasovať,“ uzavrel Branislav Gröhling.

Premiér už hovoril Gröhlingom

Eduard Heger uviedol, že v stredu o podpore školského zákona rokoval s Gröhlingom. „Tá podpora by mala byť, takže tým pádom zákony plánu obnovy nie sú ohrozené. Budeme mať podporu aj strany SaS, čo je viac ako ústavná väčšina. Myslím si, že to bude v poriadku,“ povedal premiér, ktorý sa aktuálne nachádza v Bruseli. Poukázal na to, že vládne zákony im v stredu v parlamente prešli a tie kľúčové budú mať dostatočnú podporu.  

O novele zákona sa v parlamente malo rokovať už v utorok. Minister školstva sa však rozhodol presunúť ho na neskôr, pretože chcel získať čas na podporu práve od strany SaS. Momentálne je návrh posunutý na koniec aktuálnej parlamentnej schôdze.

Schválenie novely je nutné na to, aby Slovensko mohlo čerpať dotácie z plánu obnovy. Posunutie rokovania podľa Jána Horeckého zatiaľ tieto financie neohrozuje. Ak by však poslanci zákon napokon neschválili, bola by v ohrození tretia a štvrtá platba z plánu obnovy, teda 1,7 miliardy eur.

Zákon okrem iného ráta so zavedením právneho nároku na prijatie v materskej škole. Venuje sa tiež žiakom so špeciálnymi potrebami, ktorým by mal štát poskytnúť výraznejšiu pomoc.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0