Aktuálne 23. marec 2023

Ruský exprezident Medvedev Zatknutie Putina v zahraničí by Rusko vnímalo ako vyhlásenie vojny

TASR
TASR

Medzinárodný zatykač podľa neho ešte viac zhorší zlé vzťahy Moskvy so Západom.

Medzinárodný zatykač podľa neho ešte viac zhorší zlé vzťahy Moskvy so Západom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Zatknutie Putina v zahraničí by Rusko vnímalo ako vyhlásenie vojny
Foto - TASR

Pokus o zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina v zahraničí na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) by Moskva považovala za vyhlásenie vojny Rusku. V stredu večer na to upozornil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Predstavme si situáciu... Súčasná hlava jadrového štátu prichádza povedzme na územie Nemecka a zatknú ju. Čo to je? Vyhlásenie vojny Ruskej federácii," povedal Medvedev, podpredseda ruskej Rady bezpečnosti.

Dodal, že v takomto prípade by boli ruské rakety vypálené na "Bundestag, kanceláriu spolkového kancelára a podobne". Podľa neho však k zatknutiu Putina v zahraničí nikdy nedôjde.

Ruský exprezident uviedol, že zatykač ICC ešte viac zhorší zlé vzťahy Moskvy so Západom. Moskva považuje rozhodnutie ICC za nezákonné a Rusko preto v pondelok začalo trestné konanie proti niekoľkým jeho sudcom a hlavnému prokurátorovi Karimovi Khanovi.

ICC v piatok vydal zatykač na Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí do Ruska, čo je vojnový zločin. Pre podobné obvinenia vydal zatykač aj na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Medvedev, ktorý bol počas svojho pôsobenia na poste ruského prezidenta v rokoch 2008-12 považovaný za relatívne liberálneho, sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyjadruje mimoriadne ostro. Západu sa mnohokrát vyhrážal aj použitím jadrových zbraní.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0