Aktuálne 22. marec 2023

Vysokú infláciu v Maďarsku podľa analytičky spôsobilo aj zastropovanie cien

TASR
TASR

„Maďarsko netrpí sankčnou infláciou, ale Orbánovou infláciou,“ uviedol opozičný predstaviteľ Imre Komjáthi.

„Maďarsko netrpí sankčnou infláciou, ale Orbánovou infláciou,“ uviedol opozičný predstaviteľ Imre Komjáthi.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

„Nie je pravda, že inflácia v Maďarsku rastie len pre bruselské sankcie,“ vyhlásila v rozhovore pre komerčnú spravodajskú rozhlasovú stanicu InfóRádió generálna riaditeľka inštitútu Kopint-Tárki Éva Palóczová. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti. 

Oslabenie forintu podľa nej nespôsobujú iba vysoké ceny energií, pretože sú krajiny strednej a východnej Európy, ktoré od Ruska kupovali zdroje v podobnej miere ako Maďarsko. Ako príklad uviedla Slovensko, kde je inflácia o desať percent nižšia než v Maďarsku.

Palóczová pripomenula aj regulované ceny zavedené vládou. „Jednoznačne sa preukázalo, že po zavedení cenového stropu obchodníci zvýšili ceny iných produktov, o ktorých vedeli, že sú veľmi žiadané.“

Z pravidiel matematiky podľa jej slov vyplýva, že ku koncu tohto roka pravdepodobne klesne inflácia na osem až deväť percent bez ohľadu na kroky vlády. Analytička však súčasne upozornila, že to vzhľadom na ďalšie vplyvy nebude znamenať okamžité zastavenie zvyšovania cien.

„Maďarsko netrpí sankčnou infláciou, ale Orbánovou infláciou,“ uviedol Imre Komjáthi, spolupredseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany a poslanec parlamentu. Upozornil, že maďarská inflácia dosahuje dvaapolnásobku priemeru Európskej únie a je zďaleka najvyššia spomedzi členských krajín.

Podľa opozičného politika Maďari musia za potraviny zaplatiť o 47 percent viac ako pred rokom. V ďalších krajinách Únie bola cena potravín vyššia len o 19,5 percenta.

„Vysoká inflácia je spôsobená vojnou a bruselskými sankciami v celej Európe,“ trvá na svojom vládna strana Fidesz. Poznamenala, že ľavica je zástancom vojny a sankcií.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0