Aktuálne 22. marec 2023

Rusko bude pre Európu vždy dôležité, myslí si rakúsky minister zahraničia

TASR
TASR

Niektorí rakúski predstavitelia stále dúfajú, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí a vzťahy s Ruskom sa vrátia do normálu.

Niektorí rakúski predstavitelia stále dúfajú, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí a vzťahy s Ruskom sa vrátia do normálu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

„Myslieť si, že Rusko tu už viac nebude a my sa od neho dokážeme vo všetkých oblastiach odlúčiť, je omyl,“ uviedol rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg. Dodal, že Rakúsko uvoľní väzby s Ruskom, no nemôže sa to stať cez noc.

Rakúsko sa samo vyvinulo v akýsi most medzi Východom a Západom a jeho hlavné mesto Viedeň sa podľa Reuters stalo magnetom pre ruské peniaze. Je však súčasťou širšej západnej aliancie, ktorá po začiatku invázie na Ukrajinu uvalila na Rusko sankcie. Niektorí rakúski predstavitelia stále dúfajú, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí a vzťahy s Ruskom sa vrátia do normálu.

„Dostojevskij a Čajkovskij ostávajú súčasťou európskej kultúry, či sa nám to páči, alebo nie. Rusko bude aj naďalej naším najväčším susedom. Zostane druhou najväčšou jadrovou veľmocou sveta,“ povedal šéf rakúskej diplomacie.

Schallenberg okrem toho bránil druhú najväčšiu rakúsku banku Raiffeisen Bank International za jej podnikanie v Rusku. Poukázal na to, že v Rusku stále pôsobia aj iné západné firmy. Spravil tak po tom, čo americké úrady začali tento rok Raiffeisen vyšetrovať pre jej aktivity v Rusku.

Raiffeisen sa napríklad zúčastňuje na programe, v rámci ktorého Rusko garantuje vojakom bojujúcim na Ukrajine splátkové prázdniny. To vyvolalo ostrú kritiku jej investorov. Banka trvá na tom, že jej aktivity sú v súlade so sankciami.

Schallenberg uviedol, že uprednostňuje presadzovanie súčasných sankcií pred zavádzaním nových. „Máme obrovský balík sankcií. Dajme im čas, aby začali pôsobiť.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0