Aktuálne 22. marec 2023

Šéf NATO Stoltenberg Vidíme náznaky, že Rusko požiadalo Čínu o zbrane

TASR
TASR

„Čína by Rusku nemala poskytovať smrtiace zbrane, ktoré by sa dali použiť počas invázie na Ukrajinu. Bola by to podpora protiprávnej vojny,“ upozornil šéf Severoatlantickej aliancie.

„Čína by Rusku nemala poskytovať smrtiace zbrane, ktoré by sa dali použiť počas invázie na Ukrajinu. Bola by to podpora protiprávnej vojny,“ upozornil šéf Severoatlantickej aliancie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Vidíme náznaky, že Rusko požiadalo Čínu o zbrane
Foto: TASR/AP

Šéf NATO Jens Stoltenberg včera varoval Čínu pred tým, aby dodávala smrtiace zbrane Rusku. Stalo sa to počas moskovského stretnutia čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Diskutovali spolu aj o čínskom mierovom pláne pre Ukrajinu, ktorý Západ už skôr zavrhol.

Západné tajné služby už predtým naznačovali, že Moskve dochádza určitá munícia, napríklad delostrelecké náboje. Minulý mesiac britský Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie uviedol, že Rusko prišlo od začiatku invázie o vyše polovicu svojich moderných tankov. Na rozdiel od Ukrajiny sa Rusko nemôže spoľahnúť na veľkú koalíciu spojencov, u ktorých by si doplnilo zásoby, aj keď Irán sľúbil zvýšenie dodávok svojich dronov a rakiet.

„Nevideli sme žiadny dôkaz, že Čína dodáva smrtiace zbrane Rusku. Videli sme však určité náznaky, že takúto požiadavku Rusko malo, a toto je vec, o ktorej predstavitelia v Pekingu uvažujú,“ povedal Stoltenberg. „Čína by nemala poskytovať Rusku smrtiace zbrane, ktoré by sa dali použiť počas ruskej invázie na Ukrajinu, lebo by to bola podpora protiprávnej vojny,“ upozornil šéf NATO. Dodal, že čínske dodávky zbraní by konflikt predĺžili. 

Stoltenberg včera zároveň oznámil, že zvolá zástupcov NATO na stretnutie na vysokej úrovni o Ukrajine. Bude sa konať v apríli. 

Čínsky prezident v stredu ráno ukončil trojdňovú návštevu Ruska a odcestoval z Moskvy. Jeho cesta bola prejavom silnej politickej podpory ruskému prezidentovi, na ktorého vydal Medzinárodný trestný súd minulý týždeň zatýkací rozkaz pre deportáciu detí z Ukrajiny.

Prezidenti po rokovaniach vydali spoločnú deklaráciu, v ktorej okrem iného uviedli, že rozšíria vojenskú spoluprácu a budú častejšie spoločne vykonávať námorné a vzdušné hliadky. Nepadla však nijaká zmienka o dodávaní čínskych zbraní Rusku.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0