Aktuálne 11. apríl 2016

Brazílski vedci zistili nové ochorenie mozgu u dospelých, súvisiace so zikou

TASR
TASR
Vedci v Brazílii zistili nové mozgové ochorenie súvisiace s nákazou vírusom zika u dospelých: autoimunitný syndróm nazývaný akútna roztrúsená encefalomyelitída, ktorá napáda mozog a miechu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Vedci v Brazílii zistili nové mozgové ochorenie súvisiace s nákazou vírusom zika u dospelých: autoimunitný syndróm nazývaný akútna roztrúsená encefalomyelitída, ktorá napáda mozog a miechu.

Vírus zika už odborníci spájajú s autoimunitnou chorobou Guillainov-Barrého syndróm, ktorá napáda periférne nervy mimo mozgu a miechy a spôsobuje tak dočasné ochrnutie. V niektorých prípadoch sú pacienti závislí od dýchacieho prístroja.

Nové zistenie teraz ukazuje, že vírus zika môže vyvolať aj napadnutie centrálneho nervového systému vlastným imunitným systémom. Tento najnovší poznatok sa tak pridáva do zoznamu neurologických poškodení spojených s vírusom zika.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je medzi vedcami výrazná zhoda v tom, že okrem Guillainovho-Barrého syndrómu spôsobuje zika u novorodencov poruchu nazývanú mikrocefália, hoci získanie nezvratného dôkazu môže trvať ešte mesiace až roky. Mikrocefália sa vyznačuje nezvyčajne malými hlavami u novorodencov, čo môže vyústiť do ďalších vývinových porúch.

Brazília oznámila, že má potvrdených vyše 940 prípadov mikrocefálie, keď boli matky nakazené vírusom zika. Brazília však vyšetruje ďalších takmer 4300 podozrivých prípadov.

Okrem autoimunitného ochorenia hlásili niektorí bádatelia aj pacientov s vírusom zika, u ktorých sa vyvinula encefalitída (zápal mozgu) a myelitída (západ miechy alebo kostnej drene) - teda poruchy nervovej sústavy, zvyčajne spôsobené priamou infekciou v nervových bunkách.

 "Hoci je naša štúdia malá, môže byť dôkazom, že v tomto prípade má vírus iné účinky na mozog než tie, ktoré sa spomínajú v doterajších štúdiách," uviedla vo vyhlásení Dr. Maria Lucia Britová, neurologička v Nemocnici vzkriesenia v brazílskom meste Recife.

 ADEM sa obvykle vyskytuje až po nákaze vírusom zika, teda ako jej následok, a spôsobuje veľký opuch mozgu i miechy, ktorý poškodzuje myelín, čiže biely ochranný obal okolo nervových vlákien. Vyúsťuje to do ochabnutosti, znecitlivenia a straty rovnováhy aj zraku - čo sú príznaky podobné skleróze multiplex.

Britová predstavila svoje zistenia v nedeľu na stretnutí Americkej akadémie neurológie v kanadskom Vancouveri. Do štúdie zapojila 151 pacientov, ktorí ju navštívili v jej nemocnici od decembra 2014 do júna 2015.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0