Komentáre a názory Spravodlivosť 16. marec 2023

Stíhanie čurillovcov Tragédia u Žilinku sa mení na frašku

Marek Vagovič
Marek Vagovič

Generálny prokurátor by mal okamžite stínať hlavy. Napriek ďalšiemu zlyhaniu sa však falošne profiluje ako pilier zákonnosti.

Generálny prokurátor by mal okamžite stínať hlavy. Napriek ďalšiemu zlyhaniu sa však falošne profiluje ako pilier zákonnosti.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Marek Vagovič

Tragédia u Žilinku sa mení na frašku
TASR – Martin Baumann

Pred týždňom sme na tomto mieste upozornili, že Maroš Žilinka a jemu podriadení prokurátori nahrávajú silám, ktorým ide o spravodlivosť až na poslednom mieste. Okrem iného aj v ostro sledovanej kauze čurillovci.

Vyšetrovatelia NAKA okolo Jána Čurillu sú totiž už pol druha roka obvinení na základe vyfabrikovaných dôkazov. De facto to konštatoval aj súd, podľa ktorého nebol dôvod na ich väzobné ani trestné stíhanie.

Neformálna koalícia kľúčových persón z policajnej inšpekcie, SIS a politiky (Smer, Sme rodina) sa ich snažila za každú cenu kompromitovať a kriminalizovať, pretože odkrývali korupčné kauzy „našich ľudí“.

Vrátane vážnych podozrení z trestnej činnosti, ktorých sa mohli dopustiť – podľa vyšetrovateľov NAKA – niektorí členovia tohto bratstva. Účelové konanie voči čurillovcom ochotne legitimizovala aj generálna prokuratúra.

Zmanipulovaný prepis

S podriadenými Maroša Žilinku nepohli ani výpovede dvoch operatívcov z inšpekcie, ktorí svedčili v ich prospech. To znamená, že čurillovci si nič nevymysleli, naopak: postupovali v súlade so zisteniami týchto policajtov.

Prokuratúra si zapchala uši, aj keď vyšlo najavo, že sa manipulovalo s odposluchmi čurillovcov. Dôležitá nahrávka bola totiž prepísaná tak, že jej význam bol úplne opačný, ako zaznelo na zvukovom zázname.

Advokát čurillovcov Peter Kubina tento týždeň upozornil, že žilinkovci majú problém nielen s počúvaním, ale aj s čítaním. Podľa všetkého bola totiž zmanipulovaná aj ďalšia nahrávka, tentoraz dokonca jej prepis…

Konkrétne ide o vetu, ktorú údajne vyslovil Peter Petrov s prezývkou Tiger. V prepise bola zaznamenaná takto: „Ja som im dohodol Zemáka, aby vypovedal proti Makovi.“ V skutočnosti sa pritom vyjadril inak.

Neobhájiteľné konanie

„… ja som sa pýtal všetko, tak nemôžem povedať, že ja som im dohodol Zemáka, aby vypovedal proti Makovi,“ zreprodukoval advokát Kubina vyjadrenia Petrova z doslovného prepisu, ako je zachytený v spise.

V prvom prípade sa ešte mohla prokuratúra, ktorá je pánom trestného konania a vykonáva dozor, vyhovoriť na to, že nahrávka je nezrozumiteľná. Manipulácia s prepisom sa však nedá nijako obhájiť.

Nehovoriac o tom, že tento typ „dôkazov“ poslúžil Žilinkovi a spol., keď zamietli sťažnosť čurillovcov proti ich obvineniu. A slúži im dodnes, keďže nevyslali žiadny signál, že by sa chystali svoj postup prehodnotiť.

Škandalózny je aj fakt, že čurillovci ani ich advokát stále nemajú k dispozícii kompletné nahrávky. Na rozdiel od predstaviteľov Smeru, ktorí ich využívajú v boji proti čurillovcom aj podriadeným Daniela Lipšica.

Absurdná dráma

Preukázateľná manipulácia s nahrávkami aj ich prepismi by mala viesť k okamžitému vyvodeniu zodpovednosti. Namiesto stínania hláv na prokuratúre však sledujeme ďalší diel absurdnej drámy Maroša Žilinku.

Napriek opakovanému zlyhaniu svojich podriadených sa totiž profiluje ako pilier zákonnosti. Len v posledných dňoch zverejnil na túto tému svojom na Facebooku dva statusy. V prvom si vybavoval účty s Eduardom Hegerom.

„Jediným imperatívom pre mňa vždy bol a bude jedine ZÁKON,“ odkázal premiérovi, ktorý sa vyjadril, že zvolenie Žilinku bolo najväčšou chybou koalície. V druhom príspevku informoval o stretnutí s predsedom NKÚ.

Aj v tomto prípade šermoval Žilinka pojmom zákonnosť, čo je obzvlášť pikantné. Úrad pod vedením Ľubomíra Andrassyho je totiž na rozdiel od generálnej prokuratúry vzorom v dodržiavaní zákona a pravidiel.

Ohýbanie paragrafov

Ak myslí Žilinka svoje slová vážne, mal by bezodkladne spraviť dve veci: exemplárne potrestať prokurátorov, ktorí stoja za manipuláciami s odposluchmi. A naopak, zbaviť obvinení vyšetrovateľov okolo Čurillu.

V opačnom prípade sú jeho tézy o zákonnosti len prázdnymi rétorickými cvičeniami, ktoré majú prekryť podstatu. To znamená, že v skutočnosti sú paragrafy ohýbané a zneužívané v prospech určitých záujmových skupín. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0