Aktuálne 02. február 2023

Anna Záborská o voľbách Nekandidovať by znamenalo uvoľniť cestu zlu, Majerský z KDH šíri dohady

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

„Kandidovať chcem, myslím, že nemám ani na výber,“ tvrdí predsedníčka Kresťanskej únie a reaguje tak na slová Milana Majerského z KDH.

„Kandidovať chcem, myslím, že nemám ani na výber,“ tvrdí predsedníčka Kresťanskej únie a reaguje tak na slová Milana Majerského z KDH.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Kekelák

Nekandidovať by znamenalo uvoľniť cestu zlu, Majerský z KDH šíri dohady
Anna Záborská a Milan Majerský. Foto: Postoj/TASR

Šéf KDH Majerský v relácii Na telo Plus televízie Markíza v utorok povedal, že predsedníčka Kresťanskej únie, ktorá sa v minulých voľbách dostala do Národnej rady na kandidátke hnutia OĽaNO, možno do parlamentu už nebude chcieť vôbec kandidovať. Anna Záborská to však pre Štandard poprela.

„Neviem, odkiaľ má pán Majerský túto informáciu. Kandidovať chcem. Aj po tom, čo som opísala vyššie, si myslím, že nemám na výber. Nekandidovať by znamenalo uvoľniť cestu zlu. Moji rodičia ma učili, že zlo pre svoje víťazstvo nepotrebuje nič viac, len to, že dobrí neurobia nič,“ povedala. 

Narážala tak aj na obštrukciu poslanca PS Tomáša Valáška, aby bol jej zákon o pomoci tehotným ženám vyradený z programu schôdze. Bez vyradenia daného bodu spolu s poslancami SaS a Hlasu blokovali schôdzu parlamentu. Záborskej návrh by sa mal prerokovať až v máji. Záborská stále verí, že opatrenia na pomoc tehotným ženám presadí.

Čo sa však týka spolupráce s KDH, tam jednoznačná nebola. Zatiaľ sú podľa jej slov všetky možnosti na stole.

„Viete, pri predvolebných vyjednávaniach je dôležitá hlavne súhra hodnôt. Tú teraz v Kresťanskej únii hľadáme v debate s ďalšími partnermi,“ dodala a vyjadrila sklamanie, že predseda KDH Majerský v médiách prezentuje „dohady“ namiesto priameho rozhovoru. 

„Ak nám ide o spoločné dobro, treba hovoriť priamo,“ uviedla  Záborská na vyjadrenie Majerského, ktorý priznal, že spolu ešte nerokovali.

Čítajte tiež

Záborská popiera, že jej ľudia chcú odísť do KDH

Prešovský župan si myslí, že sa mu šéfku Kresťanskej únie a bývalú stranícku kolegyňu nepodarí presvedčiť na užšiu spoluprácu s KDH. Ale záujem o hnutie vraj už prejavili niektorí jednotlivci z KÚ a Majerský nevylúčil ani ich vstup do strany.

Záborská to popiera. „Zatiaľ nikto neindikoval odchod zo strany a samostatný postup. Na základe rozhovorov s jednotlivými ľuďmi to ani neočakávam,“ uviedla pre Štandard.

V KDH nechcú riskovať, ale ani brať hocikoho. Hoci na jednej strane poškuľujú po Kresťanskej únii, voči politikom tejto strany zaznievajú v zákulisí aj výčitky. Annu Záborskú by si na kandidátke vedeli predstaviť, ale na Richarda Vašečku, ktorý z OĽaNO v minulosti prišiel do KDH zabojovať o post lídra proti Alojzovi Hlinovi, aby sa následne späť vrátil na kandidátku OĽaNO, nespomínajú všetci v najlepšom.

Predvolebné nespojenie sa KDH s KÚ v roku 2020 pritom Milan Majerský označil za chybu a jeden z dôvodov, prečo sa hnutie nedostalo do parlamentu.

V spojitosti s KÚ sa dnes hovorí o troch možnostiach. Kým časť by sa najradšej dohodla na spolupráci s KDH, s niektorými počítajú v Hegerovom projekte, keďže poslanci typu Richarda Vašečku sú premiérovi dlhodobo blízki.

Čítajte tiež

Iní z únie spájajú svoju budúcnosť skôr s Igorom Matovičom. U lídra Obyčajných vidia garanciu istého miesta v parlamente a transformácia OĽaNO na konzervatívno-sociálne hnutie by im ideologicky vyhovovala.

Záborská zároveň povedala, že v súčasných koalíciách a spojenectvách ako strana „presadili veľa dobra a zastavili veľa zla“. „Viaceré dobré zákony by neboli prešli, keby poslanci Kresťanskej únie nezahlasovali za,“ uzavrela.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0