Svet kresťanstva Duchovný život 31. január 2023

Film Umučenie Krista Mel Gibson chystá pokračovanie. Vzkriesenie začne točiť na jar

Monika Ostrovská
Monika Ostrovská

Herec Jim Caviezel sa vráti na veľké plátno v role Ježiša. 

Herec Jim Caviezel sa vráti na veľké plátno v role Ježiša. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Monika Ostrovská

Mel Gibson chystá pokračovanie. Vzkriesenie začne točiť na jar
Foto: Mel Gibson/TASR/AP

Fanúšikovia úspešného filmu Umučenie Krista sa dočkajú jeho pokračovania. Podľa informácií filmovej stránky World of Reel by mal Mel Gibson začať nakrúcať Umučenie Krista: Vzkriesenie už túto jar.

Podľa portálu je pokračovanie vo vývoji už asi desať rokov. To, že s Gibsonom pracujú na scenári, potvrdil už v roku 2016 Randall Wallace, ktorý má na konte aj úspešný film Statočné srdce. Dvojica má ma za sebou už šesť návrhov, ako by mohla snímka vyzerať. 

„Vždy som chcel vyrozprávať tento príbeh. Umučenie bolo len začiatkom a je ešte veľa čo povedať,“ vyjadril sa v minulosti pre Hollywood Reporter Wallace, ktorý režíroval aj film Nebo nie je výmysel.

Na rozdiel od prvotiny, ktorá sa zamerala na verné zobrazenie Ježišovho ukrižovania, snímka Vzkriesenie má ambíciu previesť diváka udalosťami, ktoré sa odohrali bezprostredne po jeho smrti. Dej by sa mal odohrávať len počas troch dní, kým nevstal z mŕtvych. 

Ktoré udalosti po Ježišovej smrti sa vo filme objavia, zatiaľ nie je jasné. Ešte v roku 2016 sa Stephen Colbert vo svojej večernej šou Mela Gibsona opýtal, o čom vlastne film bude, keďže medzi smrťou a zmŕtvychvstaním nie je v Biblii takmer žiadna akcia. 

Gibson sa vtedy vyjadril, že nepôjde o predvídateľné chronologické zobrazenie udalostí, ale aj toho „medzitým“. Naznačil, že film by mohol zobrazovať aj Ježišovo zostúpenie do podsvetia, no vzápätí dodal, že to nie je isté, ale stojí za to nad tým uvažovať.

V hlavných úlohách uvidíme známe tváre, ktoré s Gibsonom spolupracovali už pri prvom filme. V úlohe Ježiša sa vráti Jim Caviezel, herečka Maia Morgensternov stvárni Ježišovu matku Máriu. Apoštolov Jána a Petra si opäť zahrajú Christo Jivkov a Francesco De Vito.

„Bude to najväčší film v histórii,“ povedal Jim Caviezel v minulosti pre denník USA Today. „Isté veci, ktoré nemôžem prezradiť, budú šokovať divákov,“ doplnil 54-ročný herec, ktorý tiež priznal, že úloha Ježiša „mala negatívny dosah na jeho kariéru a musel bojovať o prežitie“.

Jim Caviezel, ktorý hral postavu Ježiša vo filme Umučenie Krista. Foto: Flickr.com/Genevieve

„Musel som bojovať, aby som prežil. Film explodoval. Bol mimo rebríčkov. Pomysleli by ste si: ,Ach, budeš veľa pracovať.‘ No nie, nepracoval som. Už som nebol na zoznamoch štúdií. To bolo preč,“ povedal Caviezel, ktorý si v roku 2018 zahral postavu svätého Lukáša vo filme Apoštol Pavol.

Napriek tomu, že sa mu ponuky po snímke Umučenie Krista nehrnuli, povedal, že jeho viera bola preňho dôležitejšia. „Naozaj som cítil, že viera je oveľa väčšia ako priemysel a Hollywood a väčšia ako Republikánska alebo Demokratická strana, alebo čokoľvek z toho,“ dodal.

Podľa neho je nevyhnutné produkovať filmy, ktoré by hovorili o viere, no opozícia vo filmovom priemysle vzrástla.

„V tejto dobe je to také nevyhnutné. Tieto filmy sa teraz nedajú natočiť. Filmy, ktoré sa točia, sú z Marvel komiksov. Uvidíte Supermana. Neuvidíte Ježiša. Musím hrať najväčšieho superhrdinu, aký kedy bol,“ povedal v roku 2020 pre Fox News.

Hoci Gibsonovo Umučenie Krista neprodukovala žiadna hollywoodska spoločnosť a rozpočet bol len 30 miliónov dolárov, stal sa mega hitom a zarobil 612 miliónov dolárov, čo z neho robí jeden z najúspešnejších nezávislých filmov všetkých čias.

Ako píše redaktor portálu World of Reel, originál bol verným zobrazením Nového zákona aj čo sa týka násilia, keďže o Gibsonovi je známe, že sa nevyhýbal násilným scénam ani v iných filmoch. 

„Všetci vieme, že Biblia nie je krotká v násilí, a vďaka filmu sme si veľmi dobre uvedomili Ježišove posledné dni utrpenia pred jeho konečným ukrižovaním. Hoci Umučenie Krista pred takmer dvadsiatimi rokmi rozdelilo kritikov, bola to pútavá správa o posledných dňoch Ježiša.

Film bol napínavý a strašný ako každý horor,“ vyjadril sa začiatkom tohto roka, keď publikoval informáciu, že Mel Gibson začne točiť pokračovanie už túto jar.

Zatiaľ nie je ohlásený termín, kedy sa film dostane do kín, ani nie je jasné, s akým rozpočtom tvorcovia do projektu pôjdu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0